"Топлофикация Велико Търново" е на загуба от около 3 милиона лева по данни към края на април, по информация на по топлофикационното дружеството, цитирано от БНР.

"Топлофикация Велико Търново" работи на природен газ и от там посочват. Компенсациите в периода на мораториума върху цената на топлинната енергия не покривали търговските загуби.

Цената за парното и топлата вода във Велико Търново била определена от КЕВР на 1 юли миналата година при цена на природния газ от около 50 лева за магаватчас, а през последната година суровината поскъпнала близо три пъти. От ТЕЦ-а не можели да покрият разликите в цената, на която продават топлинната енергия. От дружеството очакват към юни загубата им да стигне до 4 милиона лева и настояват пред енергийния регулатор за увеличение на цената на предоставяните от тях услуги.

От "Топлофикация - Велико Търново" се опасяват, че може да изпаднат енергийна криза и да не могат да покриват и най-належащите си разходи за инвестиции, подобрения по топлопреносната мрежа и съоръженията, както и да плащат заплати.

Заради авария пък абонатите във Велико Търново към момента са без топла вода за неопределено време.