Директорът на Военноисторическия музей - Плевен Милко Аспарухов представи новоизлезлият сборник „Военноисторически музеи", том 3, посветен на 135 години от освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.".

Това стана днес няколко дни преди честванията по повод 135 години от Освобождението на Плевен, в присъствието на руския консул в Русе Владимир Климанов и зам.-кметът Алексей Зелов.

В началото на проявата директорът на ВИМ, доц. Милко Аспарухов припомни думите на един английски офицер на турска служба, изречени в нощта на 9 срещу 10 декември 1877 г.:
"Утрешният изгрев слънце ще реши съдбата на една армия, а оттам за десетилетия напред ще определи курса на развитие на Европа".

Пред ученици бе прожектиран за първи път новият документален филм „Освобождението на България 1877-1878 г.", съвместна продукция на московското видеостудио „Кварт" и Военноисторически музей-Плевен.

На финала на срещата в Панорамата кратък концерт изнесоха младите оперни певци Гиргина Гиргинова, сопран и Владимир Попов, баритон - солисти на Русенската опера.