4 000 кв. м площ с нерегламентирани графити са изчистени в София от началото на 2019 г. досега. Това съобщи за БГНЕС Иво Пенев, началник сектор "Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат.

По негови думи почти няма неусвоено място в централната част на София, което да не е надраскано от напористи художници, които искат да покажат, че "творят". Още повече, те не са взели и съгласие на хората, чиито сгради, фасади или помещения са нарисували, което пък го превръща в нелегална дейност, която е строго забранена в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата, където се забранява драскането, рисуването и писането без съгласие на ползвателя на обектите, обясни Пенев.

Той посочи, че от началото на 2019 г. местната управа изпълнява програма, която включва ефективни и превантивни мерки за справяне с този проблем.

По негови думи сред почистените от графити места попадат най-емблематичните места на столицата - катедралата "Св. Александър Невски", църквата "Св. Седмочисленици"; Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националната опера, музеят на Пенчо Славейков, паметниците на Иван Вазов, светите братя Кирил и Методий, Алеко Константинов. За последните месеци подлезът на "Софийския университет" е бил почистван 4 пъти, почистен е и подлезът на НДК.

Всичко това показва, че или не познаваме историята си, за да допускаме подобен тип вандализъм, или откровено не я зачитаме, обобщи Пенев.

За подобно престъпление се предвижда наказание глоба или пробация. Заловените обаче са твърде малко.

През 2019 г. заловени са 49 души. 14 акта пък са съставени от инспектората за последните 9 месеца. Налаганите глоби са между 100 и 5000 лв.

Пенев подчерта, че премахването на незаконни надписи от фасадите на частни сгради и ангажимент на собствениците им и в тази посока от Столичния инспекторат са връчили предписания на домоуправители да предприемат бързи действия по премахването им. Такива предписания вече са връчени на домоуправителите на етажни собствености на ул. "Г. С. Раковски" и в кв. "Бенковски", където неизвестни са нарисували 56 свастики върху каменни животни на детска площадка.

Обмисля се да се предложи и забраната на продажбата на спрейове на лица под 18 години. по примера на забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия, както и криминализирането на надраскването на фасади, обявени за паметници на архитектурата или културата.