400 000 лв. за проектиране и изграждане на 5 нови детски градини са заложени в капиталовата програма на Община Бургас за 2008 г., съобщи зам.-кметът с ресор образование и култура Йорданка Ананиева по време на пресконференция, предаде burgasinfo.

Тези 400 000 лв. са само част от предвидените за нуждите на образованието общо 3 493 844 лв., което е безпрецедентен случай за Бургас.

Новите детски градини ще се намират в кварталите Лозово и Крайморие (обединени детски заведения с яслени групи), две в к-с "Меден рудник" и една в централна градска част зад Военна болница.

Йорданка Ананиева обяви още, че утре ще проведе среща с директорите на всички 35 детски градини в общината, за да обсъди с тях проблемите и организацията по записването в детските заведения.

По време на срещата на директорите ще бъдат раздадени специални паспорти, изготвени в Общината, в които занапред ще трябва да се попълват всякакви актуални данни за отделните детски градини - каква е енергийната им ефективност, дали са газифицирани и санирани, с какъв сграден фонд и зелени площи разполагат, какви специални кабинети, художествени състави и оборудване има в тях.

Зам.-кметът по образование и култура изтъкна, че от следващата година вероятно и в Бургас ще бъде въведено така нареченото "електронно записване" за детските заведения, но за общинското ръководство е по-важно да създаде достатъчно места, което е и приоритетна задача през новата 2008 г.