60 хиляди души са посетили Регионалния исторически музей в София през 2016 г. Това сподели в интервю за News.bg Ерина Кръстева, "Връзки с обществеността" в Музея.

Справката за 2016 г. показва, че постоянната експозиция на Музея е посетена от 43 хиляди българи и 17 хиляди чужденци - приоритетно става въпрос за граждани на Италия, следвани от тези на Великобритания и САЩ. Музеят има и много посетители от Гърция, Испания, Франция.

Регионалният исторически музей в София притежава над 120 хиляди експоната. "Малка част - около 1000, са показани в постоянната експозиция", заяви Ерина Кръстева.

Сред атрактивните експонати в музея са стъклен съд тип "Ваза диатрета" - единствена открита до момента на територията на Сердика. Други изключителни примери са: релеф на бог Митра, златната купа от Казичене, уникални стенописи от манастирите в и около София, сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд I; автомобил Мерцедес (1905 г.); пресъздадени са интериори на жилища от предосвобожденския и следосвобожденския период на заможни столични фамилии и много други.

В залата за временни експозиции в момента може да бъде видяна изложбата "Подаръкът", а след началото на февруари 2017 г. тя ще бъде заменена от изложбата "Изящество и красота от миналото". През май ще бъде открита и ежегодната експозиция "Софийска археология", представяща открития от изминалия археологически сезон.

В Регионалния исторически музей - София целогодишно се организират и много детски ателиета, ваканционни образователни програми и лекции на различни теми.

Повече по темата може да прочетете в интервюто на Десислава Антова: "Да образоваме и вдъхновяваме - каузата на Музея на София".