Посетителите в пещерата "Магурата" край Белоградчик от днес ще плащат близо 70 % по-висока входна такса, съобщава БНТ.

От общината обясниха, че поскъпване въпреки това няма да има, тъй като туристите ще могат с един билет да разгледат не само природната забележителност, а и залата с рисунките, с която пещерата е известна. За нея досега са плащали допълнително.

Едва от година и половина има достъп до праисторическите рисунки. Общината тогава въвела отделна цена за посетителите.

Таксата вече ще бъде обща за вход и за залата с рисунките. Посетителите ще трябва да плащат 10 лева.

Посетителят Евтин Стефанов коментира, че е хубаво, че сега билетът за посещение на пещерата, заедно с рисунките става 10, вместо 12.

За семейства, възрастни хора и ученици има намаления.

Екскурзоводът Георги Лозанов обясни, че повечето хора идват с нагласата, че ще видят тези рисунки. Преди да има достъп до рисунките, хората оставали разочаровани. Случвало се да разберат за допълнителната такса едва на влизане в пещерата.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов коментира, че ставало неудобно, че туристите или трябва да се върнат да си закупят билети, или екскурзоводите трябва да има вземат парите. Тъй като това е предпоставка за злоупотреба, местната администрация е решила да обедини двата билета.

Цената на най-посещавания обект в Белоградчик - крепостта "Калето" засега остава непроменена - 6 лева.

През миналата година двете забележителности са разгледани от 110 000 туристи. Меломаните също са станали почитатели заради фестивала "Опера на върховете".