Общо 774 аптеки се включиха в днешния протест, съобщават от Националната аптечна камара по данни към Националния протестен щаб.

От Камарата посочват, че за първи път в подобен протест са се включили и магистър-фармацевти от вериги аптеки, които не могат да затворят обектите заради забрана на собствениците, но са изразили подкрепата си към бранша, поставяйки исканията на протеста или обличайки жълти жилетки.

До момента обаче здравният министър Кирил Ананиев не е изявил желание за среща с протестиращите.

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

Ананиев не разбира защо протестират фармацевтите

В никоя друга страна в ЕС нямало такова напрежение

От Камарата предполагат, че именно поради тази причина той е заявил, че не е запознат с причината за националния протест на фармацевтите, отбелязвайки погрешно, че те са против верификацията на лекарствата.

Аптекарите подчертават, че те са за приемането на национална лекарствена политика, основана на дигитализация на бранша и включване на различните системи, но едва след въвеждането на електронната рецепта и електронното здравеопазване в страната.

Те отново заявяват, че са готови за разговор с правителството, за да обяснят ясно мотивите за протеста си.

От Камарата уверяват, че по време на протеста всички спешни пациенти са били обслужени. Утре пък аптеките отново ще работят нормално, посочват още те.

Фармацевти протестират с жълти жилетки
Обновена

Фармацевти протестират с жълти жилетки

Причината е нов софтуер, който трябва да закупят