В мемориалния комплекс „Войнишко гробище- 1916" край с. Шуменци в присъствието на държавния глава Георги първанов бе проведен национален митинг-възпоменание по повод 90-та годишнина от тутраканската епопея.
За поклонението пристигнаха хиляди потомци на загиналите войни от цялата страна.

Мемориалът Костница край Тутракан е един от най-големите войнишки паметници у нас.
В него са погребани костите на близо 8 000 български, румънски, германски и турски войници и офицери, сражавали се един срещу друг и загинали в боевете за крепостта Тутракан през есента на 1916 година.

На малък обелиск в гробището мемориал на четири езика - български, немски, османо-турски и румънски - е изписано: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат за своето отечество!".

Със своята саможертва българските войни накараха Европа да заговори с уважение и респект за победите на българското оръжие, подчерта в словото си президентът Георги Първанов.

Сигурен съм, заяви то, че биха били удовлетворени героите - нашите предци - да видят днешната успяваща България, просперираща икономически, България, която е на една стъпка от това да стане член на голямото европейско семейство.
България, която е лидер на Балканите и която е генератор на сигурност и стабилност за целя регион.

С военни почести, цветя и венци пред паметника с вечния огън стотици почетоха паметта на загиналите герои.

Русенският митрополит Неофит освети новия параклис „Св. Георги Победоносец" в мемориалния комплекс и подари първата икона за храма.
В 20.00ч. тази вечер е кулминацията на честванията с тържествен митинг-заря в центъра на Тутракан.