Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на старите си отоплителни уреди на въглища и дърва с нови екологични варианти.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на монтаж на климатици в район "Триадица".

Кандидатстването продължава и в момента, като семействата могат да избират между нови климатици, радиатори за централно отопление, както и уреди на газ или пелети.

Подмяната на отоплителните уреди се финансира от оперативна програма "Околна среда" и програма LIFE на Европейския съюз. Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици.

56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища, изтъкна Фандъкова и благодари на включилите се в проекта.

Данни от последното преброяване сочат, че 55 000 домакинства в Столична община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните райони.

За безплатна подмяна на отоплителните уреди могат да кандидатстват всички домакинства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят. Формулярите за това се подават в районната администрация, в която се намира имотът, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Изборът варира между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището.

Домакинствата, пожелали нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с различни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на имот.

Документите за кандидатстване, условията за участие и допустимите алтернативи за отопление са налични на страницата на Столична община (https://www.sofia.bg/web/guest/opos/), както и на място във всяка районна администрация.

Разработен е и електронен калкулатор, чрез който гражданите могат да изчислят какъв е най-подходящият отоплителен уред за нуждите на домакинството:  http://asp.moderal.org/SofiaOPOS/OnlineCalc3.aspx

Домакинства от кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Филиповци", "Требич", "Обеля", в.з. "Малинова долина" и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да кандидатстват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици.

9 столични района стават зона без дърва и въглища от 2025 г.

9 столични района стават зона без дърва и въглища от 2025 г.

Напълно забраняват отопляването на твърдо гориво от 2029 г?