Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, предаде БНТ. Решението на ОИК беше взето през миналата седмица.

Делото беше образувано след жалба на Томов срещу решението на избирателната комисия. Засега не е известно дали ОИК ще обжалва решението на административния съд, очаква се това да бъде обявено през следващите няколко дни.

Благоевград вече е без кмет – прекратиха мандата на Томов

Благоевград вече е без кмет – прекратиха мандата на Томов

ОИК заседава 3 часа...

След като Румен Томов беше отстранен от длъжност за неспазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация, за временно изпълняващ длъжността кмет беше избран Ясен Попвасилев, до провеждането на нови кметски избори.

Междувременно на поредното си извънредно заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград е поискала от община Благоевград достъп до архивите от изборите през 2015. То е по повод искане на специализираната прокуратура.

И кметът на Благоевград е отстранен след решение на ВАС

И кметът на Благоевград е отстранен след решение на ВАС

Румен Томов си заличил фирмата, но извън срока

Поисканата от следователите и спецпрокуратурата справка засяга времето от втория мандат на кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

През 2017 година срещу него беше подаден сигнал от общински съветник за това, че в рамките на една седмица е осъществявал бизнес дейност и в качеството си на управител на дружество е разпределил близо 100 хиляди лева дивиденти. Тогава ОИК отказа да прекрати предсрочно пълномощията му, а самият Камбитов твърдеше, че това е техническа грешка, като поиска от Окръжния съд да обяви за несъществуващо обстоятелството, че е бил управител на фирма от 25 септември до 3 октомври 2017 година.

Съдът потвърди този факт, но едва когато мандатът на Камбитов беше изтекъл.

По негова жалба обаче предсрочно бяха прекратени пълномощията на спечелилия изборите миналата година Румен Томов, който не беше заличил в срок името си като едноличен търговец.