Централа за производство на елетро- и топлоенергия от биомаса тормози жителите на пловдивското село Труд. Централата е построена през 2014 г. с обещанието от страна на фирмата-инвеститор, че няма да има шум и миризми, ще бъдат осигурени 50 работни места и по-хубава и нова инфраструктура.

Всичко това обаче се оказало лъжа, алармират от Инициативен комитет от село Труд в свое обръщение, цитирано от кореспондента на БГНЕС.

Втора година местните жители нощем се будят с миризми, шум и вибрации.

В село Труд живеят 4500 души и то е едно от най-големите села в Пловдивска област. Намира се само на 4 км от областния център.

Централата за производство на елетро- и топлоенергия от биомаса се намира на 260 метра от жилищен квартал и на 40 метра от селските гробища. Централата е с непрекъсваем цикъл на работа и така за местните хора няма почивен ден.

В писмото си те подчертават, че в малките часове на денонощието вибрациите и шумът са осезаеми. Трафикът бил денонощен и минавал покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб.

След машините се носи ужасна и продължителна смрад, а по улиците се изпускат боклуци, недоволстват местните. Те пишат, че в момента се обработват силаж и оборски тор, а се подготвяла и преработката на алкохолни ферментации, бирена мая, джибри, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни.

По жалби на жители на село Труд миналата година са били направени няколко проверки. Заключението от тях било, че по документи всичко е изрядно. От Инициативния комитет обаче са категорични – смрадта е нетърпима – тежка, задушлива, постоянна. Тя денонощно и целогодишно се пропивала в домовете, в дрехите, в кожата на хората.

Тъй като реакция от страна на институциите липсвала, населението на селото решило да води битката си за чист въздух чрез медиите. На Общоселско събрание на 16 юли тази година е избран инициативният комитет, подал сигнала. Протестно шествие също ще се проведе в близките дни, уточняват от комитета.

Във фейсбук е създадена и група "Село Труд - екокатастрофа?". Там местни жители ежедневно се оплакват от адската миризма.