Група за координация и мониторинг на проекта за изграждане на нова ядрена мощност в Белене посети дунавския град и проведе заседание с участието на ръководството на предприятие АЕЦ „Белене".

В срещата участваха и регионални представители на главния изпълнител на проекта.

Иван Атанасов, председателят на групата, заедно с Антон Иванов и управителя на АЕЦ „Белене" Йордан Георгиев, посетиха площадката и обсъдиха с представителите и подизпълнителите на „Атомстройекспорт" готовността за започване на подготвителните работи за същинското строителство на централата.

Атанасов се срещна и с областния управител на Плевен Цвятко Цветков, с кмета на Белене Петър Дулев и с кмета на Свищов Станислав Благов.

По време на разговорите им беше обсъден капацитета на съществуващата социална инфраструктура, която включва и лечебни и образователни учреждения, както и културни и социални институции.

Те бяха дискутирани във връзка с очаквания приток на хора в региона по време на строителството и бъдещата експлоатация на централата.

По време на срещите стана ясно, че местните власти виждат в проекта АЕЦ „Белене" възможности за икономически растеж и динамично развитие на региона.

В тази връзка те потърсиха активна подкрепа за проектите си за възстановяване и развитие на пътната мрежа, за модернизиране на водоснабдителната система, за изграждане на пречиствателни станции и други.

Ректорът и ръководството на Стопанската академия в Свищов коментираха, че близостта на АЕЦ „Белене" ще повлияе на интереса на студентите и на академичната програма и за възможностите за квалификацията и подготовката на кадри за ядрената централа.