69 тона бял боб със завишено количество пестицид малатион е спрян от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от агенцията.

Продукцията е установена в склад за търговия на едро в Девня. На него се натъкнали инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните-Варна.

Белият боб е с произход Етиопия. Той е доставен от Румъния и е бил предназначен за реализация на българския пазар.

От агенцията по храните уверяват, че в търговската мрежа няма реализирани количества. Цялата продукция била поставена под възбрана.

Инспектори на агенцията по храните са извършили 2532 проверки по официален контрол миналата седмица. Те са били извършени в обекти от търговската мрежа и обществено хранене на територията на цялата страна.

Най-често констатираните нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност. Друго нарушение е, че храните се предлагат без здравна и идентификационна маркировка. Инспекторите се натъкват и на несъответствия по сградов фонд и технологично оборудване в обектите.

Те са съставили 55 акта и са издали 193 предписания за отстраняване на несъответствия. 120 килограма негодни за консумация храни са бракувани. Временно е преустановена дейността на един обект.