Ако има някакво петно, някакъв гаф, то това е че липсва улица на името на Богдан Филов.

Това коментира за news.bg лидерът на СДС-София Борислав Бориславов, потърсен за коментар за спора около предложението столична улица да носи името на общественика.

Припомняме, именно Бориславов е вносител на предложението. Идеята обаче предизвика острата реакция на Израелското посолство, което я определи като „акт, който би поставил неизличимо петно върху имиджа на българската столица и нейните управници".

Днес кметът на София Бойко Борисов внесе доклад до Столичния общински съвет, с който иска отмяна на решението.

Бориславов уточни, че идеята улица да носи името на бившия министър-председател е възникнала още пред 2007 година. Тогава е създадена подписка с това искане, в която са се подписали над 1 000 души, измежду които студенти, учени и историци.

Коментари, които са против това улицата да бъде кръстена на Богдан Филов, са плод до голяма степен на непознаване на българската история и показват една непремерена позиция, заяви Бориславов. По думите му, всяка нация трябва да държи и да уважава личностите, които са допринесли за нейния положителен облик пред света, а Богдан Филов е именно такъв.

Той е човекът, който е спасил българските евреи, категоричен е общинският съветник от СДС. Той допълни, че въпросът за включването на България към тристранния пакт е изключително спорен.

Поради тази причина са необходими сериозни научни дискусии с участието на специалисти историци, които да изяснят всички неясноти пред обществото.

Това не е случаен човек, допълни Бориславов. По думите му, цяла София е пълна с улици, които носят имената на спорни личности. Има обаче имена, които трябва да бъдат запомнени и Богдан Филов е такъв, категоричен е общинският съветник.

Той коментира още, че ако бъде отменено решението за преименуване на улицата, това ще е намеса в независимата работа на местната власт.