Активисти от няколко държави на природозащитната организация "Грийнпийс" се събраха и протестираха в Пловдив. Целта им беше да привлекат вниманието към проблемите, които пестицидите причиняват на пчелите, а оттам и на екосистемата и земеделието.

На обед активистите започнаха акцията си пред входа на Гранд Хотел "Пловдив". Там по същото време се провеждаше национален агро-семинар.

От "Грийнпийс" напомниха, че през пролетта разпространиха открито писмо, в което призоваха за оттегляне от българския пазар на две активни вещества на пестициди: имидаклоприд и тиаметоксам, както и за пълна забрана на употребата на неоникотиноидни пестициди.

Те представляват т.нар. системни инсектициди. Това означава, че когато бъдат сложени по растението, те не остават на повърхността му, а се просмукват в него. Неоникотиноидите действат на нервната система на пчелите и вредят на уменията им за намиране на храна, както и ги правят по-податливи на болести.

От "Грийнпийс" обясниха, че на уебсайта на организацията всеки може да изпрати писмо до министъра на земеделието и храните, както и до изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, с което да поиска забрана на неоникотиноидите.