През първите 10 дни на територията на страната са настъпили 182 пътнотранспортни произшествия с 11 загинали и 242-ма ранени. Това заяви Мария Ботева от Пътна полиция на брифинг как протича акцията на територията на страната.

Акцията спрямо изправността на колите, водачите и пешеходците започна в началото на месеца. Спрямо миналата година ноември месец броят на катастрофите тази година е с 9 повече.

През 2018 година загиналите през периода от началото на ноември са били с 19 повече. Ранените са 242 сега, а миналата година 202-ма, тоест с 40 по-малко.

Написаните фишове на място са 17 314. Електронните фишове за скорост, обработени на място са 19 776, а броят на съставените актове е 5 899.

"Законът вече позволява за нарушения, за които не се отнемат контролни точки, да може да се съставя фиш на място. На място се определя и глобата", обясни още Мария Ботева.

Започва вторият етап на акция "Зима". Този път във фокуса на проверяващите ще бъде готовността на шофьорите за студения сезон, особено - зимните гуми. От полицията ще започнат да глобяват още от сряда.

Друг акцент във втория етап на акцията са пешеходците - дали пресичат правилно и дали шофьорите отнемат предимството им.

Засиленият контрол в рамките на втория етап от акцията ще продължи до 20 ноември. От 21 до 30 ноември ще се проведе и третият етап. Тогава полицаите ще следят основно за техническата изправност на автомобилите.