Алармираха за замърсяване на река Тополница край село Поибрене, съобщи bTV.

Водите ѝ били сиво-бело повече от 6 часа.

Според местните това е втора замърсяване в рамките на две седмици - тогава реката е била зелена, но замърсяването изчезнало за 2-3 часа.

От РИОСВ в Пазарджик обявиха, че източникът на замърсяване е на територията на Софийска област - там са пратени екипи на Басейнова дирекция и местната екоинспекция.

Предполага се, че замърсяването идва от хвостохранилище. Водите на реката отиват в яз. "Тополница", с който се напоява цялото Пазарджишко-Пловдивско поле.

Служители на РИОСВ-София, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и лаборaторията към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) извършват проверка по получения сигнал.

Установено е, че днес сутринта е имало авария в дренажната система на хвостохранилище "Бенковски 2" следствие, на което имало изтичане на хвост. При пристигането на екoинспекторите аварията вече е била отстранена.

Екипите вземат водни проби от 4 пункта - село Поибрене, моста при село Петрич, р. Тополница при мястото на вливане на дренажните води и при село Чавдар.

Пробите ще бъдат изследвани по показателите: активна реакция рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, желязо, манган, цинк, мед, кадмий, олово , никел, живак, хром - общ, арсен, алуминий и цианиди свободни.

Резултатите ще бъдат оповестени.