Две от фугите на Аспаруховия мост във Варна са в лошо състояние. За това сигнализира строителният инженер Иван Костадинов.

Според него, преминаването през металните елементи е опасно и може да доведе до тежък инцидент на пътя. А трафикът по моста е интензивен през цялата година.

При преминаване на автомобилите през тези фуги, елементитe се движат свободно и създават опасност за всички участници в движението.

Градски автобус се заби в кола на Аспаруховия мост във Варна

Градски автобус се заби в кола на Аспаруховия мост във Варна

Четирима души са в болница

Деформационните фуги компенсират свиването и разширяването на отделните елементи на моста в зависимост от атмосферните условия. Затова са важна част от конструкцията на съоръжението, обяснява инженера.

Костадинов е забелязал проблема преди няколко месеца. От тогава състоянието на фугите все повече се влошава и те стават все по-опасни.

Според инженера трябва да се направи реконструкция, както и рехабилитация пътното платно, на пешеходните зони по подобие на аквадуктите, които са на Витиня.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявяват, че мостът се намира в рамките на града и съгласно споразумение, Община Варна отговаря за текущата му поддръжка. От там отговорили, че са възложили анализ за стойността на ремонта на фугите, както и за ограничаване на скоростта на движение в лентата.

Припомняме, че по-рано днес четирима души пострадаха при катастрофа на Аспарухов мост във Варна.