Политически партии "Движение Да България", Зелените и ДЕОС изразяват безпокойството си в официалното си становище по повод действията на министър Ангелкова, кмета на гр. Царево Георги Лапчев и органите на МВР по отношение на гражданите, летуващи на плаж "Корал".

Според тях под предводителството на министър Ангелкова се разгръща кампания на тормоз, избирателно и произволно прилагане на закона и медийно очерняне.

"Последните нелегитимни среднощни обиски превръщат тази кампания в откровена репресия и регрес към тоталитарните практики познати ни от времената на комунистическата милиция. Нещо напълно недопустимо в едно развито демократично общество", твърдят от политическите формации.

В становището им се изтъкват опитите на министър Ангелкова да се разграничи от тези последни ексцесии и позицията им, че няма никакво съмнение, че тя носи основна политическа отговорност за създалата се ситуация.

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"
Обновена

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"

Полицаите проверявали за дрога и кошчетата на бебетата

Според трите партии вместо да се провежда и търси диалог с активните граждани, те са репресирани, министърката прекарва доста време в организиране на грозни свади, примитивен PR и акции по тормоз на граждани.

От "Движение Да България", Зелените и ДЕОС посочват, че "За всички наблюдаващи казуса "Корал" е ясно, че, за съжаление, в действията на общинските и централните власти не става дума за легитимна защита на частната собственост, интересите на инвеститорите и охрана на хигиенни и екологични норми. Вместо това за пореден път управниците ни бранят едрите корупционни практики, довели до хищническото пропиляване на толкова много от нашето черноморско природно богатство"

От трите партии настояват министър Ангелкова да се извини за действията си и да понесе политическа отговорност за провала си да установи диалог, да инициира въвеждането на балансирани и модерни норми и за свеждането на министерския си пост до евтин реалити формат. Друго от исканията на политическите групи е да се проведе пълно и адекватно разследване на всички действия на общината около "Корал", както и връщане диалога за намиране на устойчиви и балансирани решения и нормативни положения.

Сред изискванията им са и бързо разследване и понасяне на отговорност за незаконните обиски на къмпингуващите и понасяне на отговорност на ръководно ниво.