Бивш полицай на Нейно Величество от английския град Норич е спечелил наградата за най-добра домашна ракия в региона на Сливен.

Надпреварата се провежда всяка година по Трифон Зарезан в село Скалица. Самият Майкъл Уивърс живее в съседното село Генерал Тошево.

Откакто станал най-добър майстор на домашната ракия, всички в селото и околността вече се обръщат към него с почтителното бай Майкъл.

Това признава и кметът на Генерал Тошево Иван Тенев, съобщи Sliveninfo.com. Той е категоричен, че семейство Уивърс са най-атрактивните и обичани жители от всичките 450 души в Генерал Тошево.

Любопитна подробност за англичаните е фактът, че Майкъл и Айлийн са били колеги в полицията на Норич. Нещо повече. Айлийн е била шеф на своя съпруг през последните години.

След пенсионирането си преди три години двамата си купуват къща в Генерал Тошево и оттогава живеят почти по български. Като изключим, разбира се, задължителните за всяко английско семейство интернет и сателит.

"Къщата, която купиха семейство Уивърс, беше на хора от попско коляно, по-заможни. Имат един декар и половина лозе и голям двор, което не е традиционно за нашия край", разказва кметът на Генерал Тошево.

Още първата година съседи на англичаните дават идеята от гроздетона лозето да се прави домашна ракия и вино. Учители за това не липсват. Най-изявен е Иван Костадинов. Младежът помага на бай Майкъл за направата на ракията, но само през първата година.

Оттогава полицаят на Нейно Величество си прави домашния еликсир абсолютно сам. Ракията му е 45 градуса, малко по-силна от купешките, но и не е много серт.

Ракията си той вари в казана на съседното село Голям манастир.

Оказва се, че там жителите минават двойна дестилация, което предполага по-качествен продукт.

Майкъл и Айлийн сами работят големия си двор. Двамата буквално шашнали своите съселяни, като си купили магаре, кон и каруца. Като всяка домакиня Айлийн прави зимнина.

Тя обаче предпочита да не прави традиционните български консерви както повечето в Генерал Тошево, а слага зеленчуците във фризер.

Айлийн признава, че двамата са влюбени българската народна музика и я слушат постоянно.

Съпрузите ходят на уроци по български в Елхово. Два дни седмично по два часа там се обучавали англичани от целия регион, чиито брой е повече от 300 души.