Повече от 100 протестиращи спряха над Банско с жива верига екоексперти от Европейската комисия, които проверяват сигнали за нарушения, подадени от български екоорганизации, съобщи БНР.

В митинга, организиран от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите", взеха участие жители на Банско, Разлог, Добринище и съседните общини. Те протестират срещу постоянните проверки и образуваните наказателни процедури от ЕК, които са резултат от сигналите на организацията „Да остане природа в България".

Агенция Е-79 информира, че протестиращите са дошли на място, за да се запознаят с предложението за промяната на плана на управление на Национален парк "Пирин". Сред тях са били кметовете на Добринище Никола Сакарев, на Банско Александър Краваров и заместник- кметовете на община Разлог Венцислав Гърменов и Иван Гюров.

Според председателя на коалицията Филип Цанов, българските природозащитни организации упражняват екологичен терор и чрез клевети компрометират дейността на публичния сектор и частния бизнес в планинските региони. По думите му еколозите създават лош имидж на България, спъват новите проекти, развитието на туристическия сектор, земеделието и строителството.

Протестиращите отправиха и конкретни искания - изграждане на втора кабинкова линия над Банско, разширяване на ски- зоните Банско и Добринище и изграждане на ски- зона Разлог.

В кратко изявление пред протестиращите, представител на ЕК по опазването на околната среда заяви, че експертите ще се запознаят с обстановката на място и ще вземат решение, което няма да противоречи на интересите на хората от региона.