Положителни проби за антракс от изхвърлени на сметище край варненско село Млада гвардия останки от починала крава, съобщава БНР.

53-годишен мъж от селото, който е бил собственик на кравата, е починал.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви пред БТА, че мъжът е починал във варненската болница "Света Марина" от антракс преди дни. По думите му тази сутрин диагнозата е потвърдена в лабораторията на центъра.

Няма месо с антракс в магазините, уверяват властите
Още...

Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, която е тръгнала от консумация на месо.

Починалият е заразен от недобре термично обработено месо от заразена крава. Той разясни, че в момента от заразяване с антракс са застрашени само хора, които са консумирали заразеното месо, ако то не е било добре термично обработено.

Гражданска защита продължава мащабна дезинфекция в района на сметището. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното.

На хората, които са имали досег до починалия мъж и са яли от месото, са раздадени антибиотици, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Засега нямат оплаквания.

Не се знае колко души са консумирали от заразеното место, съобщават от здравното министерство.

В семейството на починалия нямат оплаквания.

Месо от умрялата от антракс крава е продадено и преработено на наденици в цех във Варна, съобщават от Регионалната здравна инспекция в морската столица.

От РЗИ уточняват, че животното е било заклано на 7 юли след като се е разболяло. Собственикът му, който по-късно е починал в болница във Варна, разфасовал месото заедно с още трима души. Месото е продадено на жител на село Бозвелийско, където е било транжирано в склад от трима души, двама от който са от Девня. 

По данни на участвалите в транжирането, месото било пренесено до Варна и дадено на цех в квартал Аспарухово, където е преработено на наденици, които мъжете разделили помежду си. Пред инспекторите от РЗИ собственикът на преработвателния цех е отрекъл да е получавал месо и да е приготвял наденици. 

Днес е сформиран екип, който ще вземе материал за микробиологично изследване от всички, които са имали контакт с части от заразеното животно.

Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, допълни Кантарджиев.

Починалият 53-годишен мъж е потърсил медицинска помощ повече от седмица след появата на първите симптоми на болестта, разкри д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността директор на РЗИ-Варна.

За последно данни за боледувал от антракс в региона е имало в началото на 90-те години на миналия век.

От вчера има наложена възбрана за движение извън дворовете на всички животни в Млада гвардия, която ще продължи до имунизирането на животните против антракс.

Няма информация за болни от антракс крави и овце в Млада гвардия. На този етап няма да бъдат евтаназирани животни.