Възпитателка малтретира деца в детска градина във Велинград, съобщава БНТ.

Скандалните видеоклипове са качени в социалните мрежи късно снощи. Те са от Иновативна детска градина "Фантазия" в града и на тях се вижда как възпитателката скубе и бие децата.

Родители твърдят, че са разпознали жената от клипа и това е една от възпитателките. Бащата на едно от малтретираните деца обясни, че на няколко пъти синът му се е прибирал с белези по лицето или тялото.

Той неколкократно търсил директорката на детското заведение, но кабинетът ѝ постоянно бил заключен.

Проверяват сигнал за насилие върху дете в детска градина в Септември

Проверяват сигнал за насилие върху дете в детска градина в Септември

Момиченце е с множество синини, персоналът отрича да е удряно

"Все отсъства някъде по работа. Аз искам да си изместя детето в друга група, но не мога да го направя, защото постоянно я няма. Други родители също са се оплаквали, казват, че и те са откривали белези по телата на децата си и все са им казвали, че децата се бият", обясни още потърпевшия баща.

Жителите на града са силно възмутени и призовават институциите да вземат мерки. За днес е планиран протест на родители както от въпросната детска градина, така и от други детски заведения в града.

БНР информира, че са се самосезирали прокуратурата и полицията в Пазарджик. Тази сутрин директорката на детската градина Мая Якимова е привикана в общината във Велинград, за да даде обяснения. По думите й тя е разпоредила проверка по случая. Пред сградата пък протестират представители на политическа партия.

Помощник-възпитателка бута, влачи и удря дете в детска градина в Благоевград

Помощник-възпитателка бута, влачи и удря дете в детска градина в Благоевград

Служителката е уволнена

Нова телевизия съобщава, че кметът на Велинград Костадин Коев е разпоредил да бъде сформирана комисия, която да извърши проверка по казуса. Комисията заседава от 13.00 ч. днес, съвместно с друга комисия. Присъствали са представители на социалните служби, на "Закрила на детето", Детска педагогическа стая и Регионалното управление на образованието (РУО) в Пазарджик. Взето е решение възпитателката да бъде дисциплинарно уволнена. На Мая Якимова пък се налага наказание "Забележка".

Възпитателката и директорката на детското заведение са били задържани, по думите на Петър Томанов, баща на едно от битите деца. Той разказва, че веднъж взел детето от градината със синина под брадичката, а то не можало да обясни какво се е случило и казало: "Тати, вече ще слушам и леля Нели няма да ме заключва в тоалетната. Тати, Нели бие."

След изявление на прокуратурата стана ясно, че възпитателката е арестувана за срок до 24 часа. Към момента няма задържани лица, които да са с повдигнати обвинения, предават от БНТ.

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство за причинена телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице. Престъплението е по чл. 131, ал 1 т.2 и 4 от НК и предвижда затвор до 3 години.

Все още се установява кога и при какви обстоятелства са заснети скандалните кадри, както и дали става въпрос за инцидент или за систематично поведение.

"На този етап прокуратурата не разполага с други сигнали за насилие към деца за тази детска градина. Това не означава, че няма подобни случаи и ако те бъдат установени, не е проблем да бъдат придружени към бъдещо обвинение. Към настоящия момент нямаме подобни данни, но се работи и в тази посока", заяви Радослав Бакърджиев, районен прокурор на Пазарджик.

Към момента са разпитани 8 свидетели. Очаква се да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза и събиране на веществени доказателства. Предстои разследващите да проверят и средата, в която живее пострадалото дете.