Археолози проучват огромна дупка, зейнала неочаквано преди два месеца в центъра на Враца. Очаква се до края на седмицата да завършат проучванията, съобщи БНР.

Изследователи от местния музей предполагат, че дълбинната структура е била част от водоснабдителната система на града преди повече от век, а живеещи наоколо врачани я наричат "помийна яма" и недоволстват от затрудненията, които търпят заради отварянето й.

"Предвид на това, че горната част е градена с добре обработени камъни, щателно подредени, нашата задача е да разчистим отвора на тази структура и да я документираме, тъй като все пак това е част от историята на нашия град", заяви Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца.

По думите му първоначалните данни показват, че става въпрос за съоръжение за добив на вода, което е дълбоко около 15 метра. Предварителни проучвания показват, че подобни съоръжения е имало поне една дузина във Враца, допълва Ганецовски.

През 19-ти век населението на град Враца се увеличава стремително, съответно и необходимостта от питейна вода също се повишава. Това налага каптиране на всички възможни източници. Вероятно тогавашните жители са търсели алтернативни варианти за осигуряване на водоснабдяване, предполагат експертите.

В средата на 60-те години на 20-ти век при изграждането на пробива и съответните жилищни сгради от девете му страни, преди все още да се изгради съвременната канлизационна мрежа в града (това се случва 70-те години от "Трудови войски"), шахтата е ползвана за септична яма, допълни Георги Ганецовски.