Специализиран екип от състава на военно формирование 28 610 - София е задействан вчера, 30 май, със задача да обезвреди метален предмет, наподобяващ боеприпас, открит в частен имот в гр. Сливница. Това съобщиха от Министерството на отбраната. При проведеното разузнаване на място военнослужещите са установили, че откритият метален предмет е 120 мм осколъчно фугасен снаряд с отчупен взривател.

Боеприпасът е унищожен в района на учебен център "Сливница" днес, 31 май, при спазване на мерките за безопасност. Ръководител на специализирания екип е капитан Мартин Маргитин.

Модулно формирование от състава на Втора механизирана бригада - Стара Загора унищожи днес в района на учебен център "Тюлбето" три силно корозирали 76,2 мм бронебойно трасиращи снаряди. Боеприпасите са открити вчера при обработка на земеделска земя в землището на с. Шейново, община Казанлък. След подадения сигнал военнослужещите от модулното формирование са ги разузнали и транспортирали до учебния център при спазване на всички мерки за безопасност.

Специализиран екип от състава на 55-и инженерен полк - Белене е активиран днес, 31 май, със задача да разузнае и обезвреди 6 метални предмета, открити в близост до складова база в гр. Долна Митрополия, област Плевен. При проведеното разузнаване в района военнослужещите са открили общо 60 учебни 122 мм осколъчно фугасни снаряди без взривател.

Откритите учебни снаряди са транспортирани и ще бъдат унищожени при стриктно спазване на мерките за безопасност. Ръководител на екипа е старши лейтенант Милен Сотиров.

Военнослужещите от специализираните екипи изпълниха успешно задачите по унищожаване на откритите боеприпаси по искане от МВР и на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.