Българската армия поддържа 24 формирования с готовност за действия и действат по заявка на председателите на кризисните щабове. Това обяви военният министър проф. Тодор Тагарев на брифинг в Министерски съвет след извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

Към настоящия момент не се налага армията да се включва, но има готовност да се включи и да помогне на бедстващите хора в Североизточна България.

От своя страна енергийният министър Румен Радев отбеляза, че дублирането на аварийните екипи е направено превантивно, все още има засегнати въздушни електропроводи. Засегнати са 16 подстанции, като половината от тях между 6 и 10 ч. сутринта.

В Монтана например и двата високо волтови електропровода били засегнати, но авариите вече са отстранени. Без захранване са осем подстанции, посочи енергийният министър. До 11 ч. е последната сводка по отношение на електрически мрежи Запад - 1039 населени места, които са пострадали в една или друга степен от снега.

Денков: Нужно е време, за да се разчисти

Денков: Нужно е време, за да се разчисти

В над 1 000 населени места все още няма подаване на ток

В ЕРП Север е най-сложна зимната обстановка.

"Многобройните обаждания са полезни нещо, но понякога блокират работата", каза министър Радев, като макар и индиректно призова да не се прекалява с обажданията към електроразпределителните дружества.

Топлофикационните дружества работят нормално, увери енергийният министър.

Без ток и вода: Бедствено положение е обявено в Силистра и Шуменско
Обновена

Без ток и вода: Бедствено положение е обявено в Силистра и Шуменско

В бедстващите общини понеделник- 27 ноември, е обявен за неучебен ден