Почти в цялата страна движението е затруднено. Има навявания, поради което в много населени места се затварят участъци, за да бъдат изчистени.

От полицията апелират да се пътува само в крайни случаи. Опасности се крият не само за водачите, но и за другите участници в движението, подчерта инсп. Мария Ботева от СДВР.

От ветровете и снегонавяванията има много изпочупени дървета. От полицията призовават да се внимава при движение по тротоари и къде се паркират автомобилите. Над 100 са сигналите за паднали дървета и клони заради лошото време в София.

На прохода "Шипка" имаше много паднали дървета, снегонавявания и преспи над два метра. Преминаването през участъка беше невъзможно и проходът бе затворен за всички МПС-та. 

Към 17:00 часа от АПИ съобщиха, Проходът на Републиката и проходът "Шипка" вече са отворени за движение на всички видове превозни средства, както съобщават от Областната дирекция на МВР в Стара Загора и Областната администрация в Габрово. 

Водачите на моторни превозни средства се призовават да бъдат внимателни и да се движат съобразно зимните условия на пътя

Клетките на мобилните оператори в района пък започват да губят обхват, работят на аварийно захранване.

Без ток и вода: Бедствено положение е обявено в Силистра и Шуменско
Обновена

Без ток и вода: Бедствено положение е обявено в Силистра и Шуменско

В бедстващите общини понеделник- 27 ноември, е обявен за неучебен ден

Поради нулева видимост временно е ограничено движението на всички МПС на територията на област Разград, Силистра и Добрич, освен по път I-9 Дуранкулак - Варна. По първокласния път е ограничено движението на камионите над 12 тона.

Поради отпадане на едно от захранванията на тунели Витиня и Ечемишка на АМ "Хемус", водачите на МПС е необходимо да се движат с повишено внимание. Оглед на електропроводите ще се извърши утре.

Затворени за всички  МПС на територията на област Шумен са път I-2 Русе - Варна, път II-27 Нови пазар - Балчик и път I-7 от Велики Преслав до Върбица.

"Дунав мост" е проходим за преминаване при зимни условия.

Заради влошената метеорологична обстановка в областите Монтана и Враца, временно е въведено ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 12 тонна. Това ограничение засяга път I-1/E79, път II-11 Видин - Лом, и път III-112 Добри дол - Тополовец.

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг са мобилизирани за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, след като тежките снеговалежи и силният вятър причиниха значителни щети. Засегнати са предимно села в планинските райони на Родопите и част от Стара планина, в области като Пловдив, Смолян, Сливен и Бургас, съобщават от Пресцентъра на електроразпределителното предприятие.

В област Пловдив се работи усилено по възстановяването на електрозахранването, особено в по-високите части на Родопите и района на Първомай. В област Смолян са засегнати селата около Баните и Хвойна, а в Сливен - района на Котел. В област Бургас, трудности се срещат в общините Руен и Карнобат.

ГКПП "Гюешево" затворен заради лошото време
Обновена

ГКПП "Гюешево" затворен заради лошото време

Сняг вали в 13 области у нас

Временно е спряно движението за всички МПС, поради снеговалеж, снегопочистване и множество паднали дървета на територията на ОПУ Разград, като там е обявено бедствено положение. В община Силистра и други 10 общини в област Шумен също е обявено бедствено положение.

По данни на АПИ към 14.30 ч. сняг вали в областите: Русе, Разград, Шумен, Добрич, Сливен, Габрово, Силистра, Стара Загора.

Пътните настилки са предимно мокри, по високите и усойни места, заледени и обработени за движение при зимни условия.

преди 7 месеца в 23:51 ч.

В над 280 училища няма да има учебни часове в понеделник

Учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка – липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици, непроходими пътища и др, съобщиха на сайта на Министерството на образованието (МОН). Информацията е актуална към 17:00 часа. Решенията бяха взети днес от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини.

В област Добрич е най-критично положението – там няма да учат в 67 училища от 8 общини – Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла. В област Варна неучебен е денят за общо 11 училища (в общините Аксаково, Ветрино и Вълчи дол) и 4 детски градини в община Вълчи дол.

В област Шумен неучебен ден ще бъде за децата в 45 училища от 10 общини – Шумен, Хитрино, Смядово, Нови пазар, Никола Козлево, Каспичан, Каолиново, Върбица, Венец и Велики Преслав.

В Разградска област няма да се учи в 53 училища в 7 общини – Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на заседанията на съответните кризисни щабове.

Тежка е обстановката в област Сливен, където заради липса на тока няма да учат в 10 училища в община Котел. В пловдивските общини Първомай, Лъки и Садово няма да има занятия в общо 3 училища.

В 14 училища от общините Ловеч и Троян също няма да се учи. В общините Мездра, Бяла Слатина и Криводол на Врачанска област остават затворени 12 училища.

В Габрово и Севлиево още 25 институции (училища и един ЦСОП) няма да работят в понеделник.

Няма да се учи в 27 училища на 7 русенски общини - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сиво поле и Ценово.

В Софийска област няма да се учи в 9 училища в общините Ихтиман, Годеч и Сливница.

В двете училища във Върщец, област Монтана, също остават у дома. В община Велико Търново няма да се учи по заповед на кмета. Това важи за общините Павликени и Сухиндол и детски градини на няколко села от община Свищов. Ще се учи в Горна Оряховица, но не и в останалите селища от общината.

Списъкът с учебни заведения, за които към момента понеделникът е обявен за неучебен, е публикуван на сайта на МОН.

преди 7 месеца в 23:16 ч.

21 населени места в област Варна все още са без ток

21 населени места в област Варна все още са без електрозахранване. По данни от общината на много места има и нарушено водоснабдяване. Девет населени места в община Аксаково остават недостъпни, уточни БНР.

Със заповед на кмета в община Добрич в областта е обявено бедствено положение заради непроходимите пътища и големият брой села без ток и вода.  То ще бъде в сила една седмица. 

Остава в сила забраната за движение по републиканската и общинска пътна мрежа в цялата Разградска област. Същите мерки бяха предприети и в община Крушари. 

Навсякъде в страната силният вятър и минусовите температури затрудняват работата на снегопочистващата техника.

преди 7 месеца в 21:47 ч.

Ришкият проход е отворен

Ришкият проход е отворен за движение за всички автомобили, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Проходът бе затворен за всички моторни превозни средства по-рано през деня заради паднали клони и дървета.

Отпада и въведеното през деня ограничение за движение на тежкотоварни автомобили по автомагистрала "Хемус" от Варна към Шумен и в обратната посока, посочи Йорданова.

От полицията отново напомнят на водачите да не тръгват на път, ако не е наложително.

Със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев днес бе обявено бедствено положение за 24 часа в девет от общините на областта, както и на на територията на община Шумен (без град Шумен).

преди 7 месеца в 20:44 ч.

Над 2 м. преспи в Силистренско

Над 40 машини разчистват републиканската пътна мрежа в Силистренско, обобщи БНР.

За пътуване при зимни условия са отворени пътищата за Русе, за Добрич през Тервел, но само за леки автомобили, както и пътя за Шумен, но само до Дулово.

На места преспите достигат до 2 метра. По данни на Метеорологичната обсерватория падналите валежи от дъжд и сняг в региона са с количества от 40 до 60 л/кв.м, като най-висока е снежната покривка в общините Алфатар и Главиница – 40 см.

От всички общини възстановено е ел. захранването само в Тутракан, съобщи кметът д-р Димитър Стефанов.

Очаква се тази вечер ток да има в близките до Силистра села Калипетрово, Сребърна и Ветрен, а утре до обяд обстановката да се нормализира и в останалите населени места в общината, каза кметът Александър Сабанов. Разчистени са всички общински пътища, с изключение на този до с. Йорданово.

Бедствено положение освен Силистра, Главиница и Дулово е обявено и в Ситово, каза кметът Сезгин Алиибрям.

Автобуси днес не са тръгнали от автогарата в Силистра в никакви направления.

По жп линията Силистра – Самуил – работи снегорин, за разчистване на пътя.

Неучебен ще е денят за всички училища и детски градини в региона, с изключение на Силистра – ще работят детските градини и ясли.

преди 7 месеца в 18:48 ч.

Най-тежка остава ситуацията в Североизточна България

Към 17 ч. всички проблеми мрежа „Високо напрежение“ са отстранени. От над 20-те засегнати директно подстанции в мрежа „Високо напрежение“, във всяка една към момента има редовна свързаност и обезпечаване на мрежите под тях. В това увери енергийният министър Румен Радев на брифинг пред журналисти.

Електроразпределителни мрежи „Запад“ е с над 778 населени места – малко над 300 000 абонати. Най-големият брой с прекъснато електрозахранване са Видин, Враца, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил, Благоевград.

В обсега на Електроразпределение „Юг“ местата без електрозахранване са 55. Броят на абонатите е доста голям – отново над 300 000. Най-сериозно е положението в северния район на Хасково, Сливен, Шумен, Стара Загора и Смолян.

На територията на Електроразпределение „Север“ общият брой на населените места с прекъснато електрозахранване са 779 населени места като брой абонати са по-малко, но всеки един човек е важен. Абонатите, които са засегнати в тази район са 196 000.

преди 7 месеца в 18:22 ч.

196 хиляди абонати в 799 населени места са без ток в Източна и Северна България

Към 17 часа 196 хиляди клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 799 населени места са без електрозахранване.

Над 100 аварийни екипа на Електроразпределение Север работят по отстраняване на множество аварии по мрежата вследствие на тежката метеорологична обстановка.

Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

преди 7 месеца в 18:19 ч.

Неучебен ден заради усложнената обстановка

Учениците от над 280 училища в тринадесет области на България няма да имат учебни занятия в понеделник заради усложнената зимна обстановка, която включва липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици, непроходими пътища и други проблеми. 

Списък с учебни заведения, за които е обявен неучебен ден, е публикуван на сайта на МОН. Има възможност за промени в зависимост от развитието на обстановката, за които ще има своевременна информация.

преди 7 месеца в 17:25 ч.

Отвориха Шипка и Прохода на Републиката

Проходът на Републиката и проходът "Шипка" вече са отворени за движение на всички видове превозни средства, както съобщават от Областната дирекция на МВР в Стара Загора и Областната администрация в Габрово. Припомняме, че и двата прохода бяха изцяло затворени за движение от снощи заради обилния снеговалеж, навявания и паднали дървета.

Водачите на моторни превозни средства се призовават да бъдат внимателни и да се движат съобразно зимните условия на пътя.

Последно обновление в 17:28 ч. на 26.11

преди 7 месеца в 16:47 ч.

Понеделник е неучебен ден във Велико Търново

Във Велико Търново, понеделник, 27 ноември, е обявен за неучебен ден във всички училища поради усложнената зимна обстановка, причинена от продължителния валеж от мокър сняг. Заповедта за това е издадена от кмета Даниел Панов, както съобщават от общинската администрация. Въпреки това, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график.

Градът се сблъсква със сериозни трудности, тъй като над 400 дървета и клони са счупени и паднали по улиците и тротоарите. Това значително затруднява снегопочистването и работата на градския транспорт. В момента 40 екипа работят усилено в града, за да премахнат падналите дървета, като след това снегопочистващата техника ще продължи с почистването във вътрешните части на кварталите.

Общината отправя апел към гражданите да бъдат внимателни при почистването на снега от автомобилите си и при паркиране, за да не пречат на работата на снегопочистващата техника. Вече са констатирани десетки случаи, в които такова поведение е създало затруднения за екипите на терен.

преди 7 месеца в 16:29 ч.

Работи се възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг са мобилизирани за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, след като тежките снеговалежи и силният вятър причиниха значителни щети. Засегнати са предимно села в планинските райони на Родопите и част от Стара планина, в области като Пловдив, Смолян, Сливен и Бургас, съобщават от Пресцентъра на електроразпределителното предприятие.

В област Пловдив се работи усилено по възстановяването на електрозахранването, особено в по-високите части на Родопите и района на Първомай. В област Смолян са засегнати селата около Баните и Хвойна, а в Сливен - района на Котел. В област Бургас, трудности се срещат в общините Руен и Карнобат.

преди 7 месеца в 16:10 ч.

НКЖИ: Спряно е движението по основни железопътни линии

Заради обилния снеговалеж и силния вятър, всички екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са мобилизирани и работят активно на терен за отстраняване на аварии по железопътната мрежа в страната. По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, компанията е създала специализирана организация за борба с тези зимни предизвикателства, съобщиха от Компанията.

Основните проблеми в момента са свързани с паднали дървета и далекопроводи върху железопътните линии и контактната мрежа. Това е довело до прекъсване на движението на влаковете в няколко критични участъка на железопътната мрежа, включително Славяново - Търговище, Свищов - Левски, Смядово - Комунари, Дъбово - ТуловоДъскотна - ЛюляковоЦарева ливада - ТрявнаБорово - Иваново, Дряново - Дебелец, Перник разпределителна - Разменна, Ветово - Сеново, и Самуил - Силистра.

преди 7 месеца в 15:45 ч.

Затварят за камиони пътища в областите Монтана и Враца, включително Е-79

Заради влошената метеорологична обстановка в областите Монтана и Враца, временно е въведено ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 12 тонна. Това ограничение засяга път I-1/E79, път II-11 Видин - Лом, и път III-112 Добри дол - Тополовец.

Тези мерки са взети с цел осигуряване на безопасността на пътя и предотвратяване на потенциални инциденти в условията на лошо време. Водачите на тежкотоварни превозни средства трябва се съобразяват с това временно ограничение и да планират своите маршрути съобразно актуалната пътна обстановка.

преди 7 месеца в 15:41 ч.

Кметът на Трявна обяви бедствено положение и обвини предходната администрация

Кметът на Трявна, Денчо Минев, обяви бедствено положение в цялата община Трявна, както е съобщено на официалната Фейсбук страница на Общината. Това решение е взето след извънредно заседание на общинския оперативен щаб, посветено на зимното поддържане и текущите предизвикателства.

Кметът Минев съобщи за сериозни проблеми в общината, включително бедстващи хора, сред тях и бременни жени, които са без вода и храна.. Съществуват и трудности с неразчистени пътни участъци, паднали клони и дървета, както и прекъснато електрозахранване в много населени места, включително в Трявна и Плачковци. Минев посочи, че екипите не могат да достигнат своевременно до всички села и да разчистят пътищата, поради ограничения, наложени от договор, подписан от предходното управление, според който фирмите за снегопочистване започват работа до 24 часа след началото на снеговалежа.

Въпреки непрекъснатите усилия на ръководството на общината и координираната работа с различни служби, включително Дружеството по Закона за задълженията и договорите "Зимно поддържане", Районното управление на МВР - Трявна, Областното пътно управление - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределителното дружество "Енерго Про", обстановката в общината остава тежка и усложнена от продължаващия снеговалеж.

преди 7 месеца в 15:22 ч.

От Русенска област учениците ще учат в понеделник само в община Русе

В област Русе, седем от общо осем общини - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, обявиха понеделник за неучебен ден във всички училища и детски градини. Това съобщение беше направено от Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе пред БТА.

Основната причина за това решение е проблемът с невъзстановеното електрозахранване в много от населените места в региона. Ситуацията е влошена заради мокрия сняг, който е направил непроходими много пътища в областта.

Георгиева уточни, че образователният процес ще продължи само в община Русе. Това означава, че всички останали общини в региона ще имат прекъсване на учебния процес за един ден поради зимните условия и проблемите с инфраструктурата.

преди 7 месеца в 15:14 ч.

Към 15 часа близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 832 населени места са без електрозахранване.

Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от мрежата.

Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.

преди 7 месеца в 15:11 ч.

Учениците във Варна ще учат присъствено

В община Варна са организирани екипи за работа през нощта и утре. Това съобщи кметът на морската столица Благомир Коцев.

Целта е да се ликвидират щетите от днешното ветровито и снежно време.

Учениците ще учат присъствено, съобщи Коцев след заседание на общинския кризисен щаб.

преди 7 месеца в 14:41 ч.

Бързите влакове на БДЖ се влачат над 9 часа

Влошената метеорологична обстановка в страната очаквано спъна и разписанието на влаковете.

Справка на сайта на БДЖ показва, че 15 влака закъсняват с повече от два часа. Някои от тях, като бързият влак София-Варна, закъсняват с повече от 9 часа. Друг влак по същото направление пък изостава от разписанието с около 5 часа. Причината за това е повреда в контактната мрежа и изчакване на възможност за разминаване с друг влак.

Друго сериозно закъснение се е получило и при пътническия влак София-Плевен. Той изостава също с около 9 часа.

Бързият влак София-Видин също закъснява рекордно - с повече от 6 часа. Причината отново е повреда в контактната мрежа. Подобно е положението и с бързия влак София-Димитровград. Закъснението при него е около 4 часа.

Снимка 216012

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 14:41 ч. на 26.11

преди 7 месеца в 13:53 ч.

5 275 сигнала са получени на тел. 112 днес

От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната. Информация е на МВР към 13.00 часа.

Поради натоварването от полицията апелират хората да остават на линия до получаване на отговор от оператор.

Към момента силите и средствата на екипите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители. До 12.00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

Обявените бедствени положения към 12.00 ч. са в:

  • Област Силистра и Разград, община Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен).

преди 7 месеца в 13:34 ч.

Държавните горски предприятия се включват в почистването на снега

Шестте Държавни горски предприятия се включват активно с горска техника в почистването на снега и отстраняването на щетите. Това разпоредиха министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Ще се почистват на терен паднали дървета и ще се направи необходимото за отстраняване на последствията от падналия обилен снеговалеж.

Директорите на предприятията синхронизират действията си по места с кметовете на общини и населени места, координирано с областните управители.

преди 7 месеца в 13:00 ч.

Студът взе жертва в Казанлък

Бездомник е загинал заради минусовите температури в Казанлък. Това потвърдиха от Спешна помощ, предаде Нова телевизия.

Тялото на мъжа е намерено до контейнери за смет. Той е бил без подслон и е нощувал по улиците на града. Това е първата официална жертва на студовете тази зима. 

преди 7 месеца в 12:59 ч.

Армията в готовност да чисти сняг в Североизточна България

Българската армия поддържа 24 формирования с готовност за действия и действат по заявка на председателите на кризисните щабове. Това обяви военният министър проф. Тодор Тагарев на брифинг в Министерски съвет.

Към настоящия момент не се налага армията да се включва, но има готовност да се включи и да помогне на бедстващите хора в Североизточна България.

От своя страна енергийният министър Румен Радев отбеляза, че дублирането на аварийните екипи е направено превантивно, все още има засегнати въздушни електропроводи. Засегнати са 16 подстанции, като половината от тях между 6 и 10 ч. сутринта.

В Монтана например и двата високо волтови електропровода били засегнати, но авариите вече са отстранени. Без захранване са осем подстанции, посочи енергийният министър. До 11 ч. е последната сводка по отношение на електрически мрежи Запад - 1039 населени места, които са пострадали в една или друга степен от снега.

В ЕРП Север е най-сложна зимната обстановка.

преди 7 месеца в 12:52 ч.

Денков: Нужно е време, за да се разчисти

Пожарната има готовност да помогне навсякъде, но просто трябва време. Няма как да се реагира навреме по стотици сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества. Има цялата необходима техника за снеговалежа в цялата страна.

Toва заяви премиерът акад. Николай Денков след извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

В над 1 000 населени места все още няма подаване на ток, изтъкна премиерът. Над 100 човека са били освободени от снежни капани.

Няма как да имаме чисти пътища, докато вали сняг, посочи Денков. Обявено е бедствено положение в няколко области - областите, в които вали сняг и духа тежък вятър.

Денков не знае как председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски си представя ролята на премиера и го призова ако иска да излезе със снегорин и лопата, за да почисти снега.

Въпросът не е да видя лично каква е ситуацията, а да преценя какво да се направи, за да може да се реагира на сигналите, уточни премиерът.

Снимка 643531

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 12:53 ч. на 26.11

преди 7 месеца в 12:46 ч.

Пеевски предизвика Денков да хване греблото за сняг

И тази сутрин председателят на ПГ на ДПС и евентуално бъдещ лидер на Движението Делян Пеевски намери повод да направи изявление за медиите. В позицията, разпространена от пресцентъра на ДПС, Делян Пеевски изказва възмущението си от действията на премиера Николай Денков и кабинета, който свика извънредно заседание на Министерски съвет заради усложненията от зимната обстановка.

Пеевски е възмутен, че МС е изненадан от снега в края на ноември месец и с "недоумение научавам, че г-н Денков е свикал извънредно заседание на МС онлайн".

Затова и Пеевски се обръща към премиера, като обяснява, че сняг онлайн не се чисти, както и не могат онлайн да се отстраняват аварии на електропреносната мрежа.

Предизвикателството на Делян Пеевски към акад. Денков е: Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации.

Последно обновление в 12:57 ч. на 26.11

преди 7 месеца в 12:09 ч.

Близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО са без ток

Близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в над 800 населени места са без електрозахранване.

Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от електроразпределителната мрежа.

Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.

Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

преди 7 месеца в 12:05 ч.

459 000 клиенти на ЕРМ Запад са без електрозахранване

ЕРМ Запад сформира допълнителни екипи за справяне с авариите, причинени от тежките метеорологични условия. Над 350 екипа са на терен и ще работят до пълното отстраняване на авариите.

Засегнати са множество електропроводи средно напрежение, които доставят ток на голям брой клиенти. Към 11:20 часа 459 000 крайни клиенти са без захранване. Десет подстанции, част от електропреносната мрежа високо напрежение, също са с нарушено електрозахранване.

В столицата 50 екипа работят на терен. Най-засегнати са кварталите на столицата, които се захранват с въздушни електропроводи. Към 11 часа електрозахранване няма в части от Симеоново, Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона Киноцентър, Кръстова вада, Владая, кв. Витоша, вилна зона Малинова долина, Волуяк.

Дружеството формира кризисен щаб.

Последно обновление в 12:09 ч. на 26.11

преди 7 месеца в 12:01 ч.

Служител на пътноподдържаща фирма е с опасност за живота в Шуменско

Служител на пътноподдържаща фирма е с опасност за живота. Работникът е извършвал оглед на пътя Шумен - Велики Преслав и на опасно надвисналите клони, когато бил ударен от водач на лек автомобил.

Сигнал за инцидента е получен около 03.30 часа в дежурната част на областната дирекция на МВР.

Пострадалият е настанен за лечение в шуменската болница с опасност за живота.

преди 7 месеца в 11:48 ч.

Без ток останаха множество населени места в Силистренско

80% от населените места в област Силистра са без електричество. Община Силистра обяви бедствено положение.

Към момента екипи на пожарната са на терен и работят за евакуиране на хора от закъсали МПС. От тях са автобус със 7 пътници до Средище, десетина леки коли между Богорово и разклона за Срацимир. Получен е сигнал за закъсали автомобили и в района на Черковна.

преди 7 месеца в 11:44 ч.

Цялата пътна инфраструктура в област Разград е блокирана

Цялата пътна инфраструктура в област Разград от 02.00 ч. на 26.11.2023 г. е блокирана и има изградени КПП-та от органите на полицията. Поради повреда в електрозахранването много населени места в областта са без електричество.

Отработени са 4 сигнала за паднали дървета и един сигнал за транспортиране на болен човек. Евакуирани са деветима пътници, сред които и 5 деца, придвижвали се с два леки автомобила по път Е-70 към Разград. 

преди 7 месеца в 11:42 ч.

Над 340 сигнала са подадени към пожарникарите

Към 10.30 ч. екипите на ГДПБЗН са реагирали на над 340 сигнала.

В столицата те са за паднали дървета, клони и опасни предмети. Огнеборци и спасители са евакуирали трима граждани, закъсали в непочистен от снега участък от път в района на мина Бели брег, общ. Драгоман. Други двама са спасени в близост до с. Елов дол, общ. Ботевград.

Към 02.00 ч. днес е получен сигнал за бедстващи пътници /30 души/ от автобус на транспортна фирма на 26 км на АМ Тракия посока София. Половин час по-късно участъкът от магистралата е почистен и автобусът е продължил към София, съобщава МВР.

преди 7 месеца в 11:35 ч.

1110 снегорина чистят страната

1110 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, информират от АПИ. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните  пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

 

През изминалата нощ има множество сигнали за паднали дървета в областите Враца, Велико Търново, Габрово и Разград. Екипите работят по отстраняването им.

преди 7 месеца в 11:29 ч.

Без ток и вода: Бедствено положение е обявено в 10 общини в Шуменско

В десет общини в област Шумен е обявено бедствено положение. Това са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10.00 часа днес.

Дали ще бъде обявено бедствено положение и в община Шумен ще се реши по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа.

По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.

В бедстващите общини понеделник- 27 ноември, е обявен за неучебен ден.

преди 7 месеца в 11:28 ч.

Над 100 са сигналите за паднали дървета в София

Над 100 сигнала са получени за паднали дървета, 60 от тях са обработени. Няма пострадали хора, а щетите са върху автомобилите и върху контактната мрежа на градския транспорт.

Това заяви пред БНТ директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков.

Спирките на градския транспорт и подлезите са почистени, почистват се и подстъпите към метрото. Градският транспорт се движи без закъснение. Проблем има единствено за няколко трамвая - 7, 10 и 27, заради паднали дървета.

Улиците и булевардите също са почистени. Обработени са всички райони на София. Тепърва се влиза и във вътрешнокварталните улици.

По данни на "Електрохолд" има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите "Витоша", "Панчарево", "Кремиковци", "Лозенец", "Нови Искър", "Студентски", "Банкя". Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите. В част от кварталите токът е възстановен.

Снимка 643522

Източник: БГНЕС

преди 7 месеца в 11:22 ч.

Без ток останаха села във Врачанско

В почти цялата област Враца има селища, които са без ток в момента, заради прекъснато електрозахранване от падналия мокър сняг, казаха за БТА от Областния щаб по бедствия и аварии.

В момента частично без ток са общините Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово. В община Враца, където снегът на места е над 40 см. няма ток в селата Мраморен, Голямо Пещене, Баница, Оходен, Горно Пещене, Лиляче, Чирен, Челопек, Паволче, Згориград, като обстановката е динамична.

По отношение на електрозахранването сериозно е положението и в Хайредин, където заради липсата на електрозахранване от няколко часа клетките на мобилните оператори не работят, няма интернет и реално връзка с жителите няма.

преди 7 месеца в 11:20 ч.

Спасиха бедстващо семейство на прохода "Шипка"

Има и бедстващи хора. Семейство с деца бе блокирано в кола преди прохода "Шипка".

Екипи на пожарната със снегорини се опитваха да стигнат до тях близо три часа. Автомобилът на семейството е бил затрупан под снежни преспи. Всички от тях са в добро състояние.

преди 7 месеца в 11:19 ч.

ЕРМ Запад: Регистрирани са редица аварии по електропроводи

От ЕРМ Запад информират, че са регистрирани редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение в резултат на тежкия сняг и силния вятър. Множеството паднали дървета и клони са скъсали проводници, счупили са золатори и са съборили стълбове.

Поради аварии на захранващи електропроводи високо напрежение към 8:30 часа сутринта без захранване са 7 подстанции, част от електропреносната мрежа. ЕРМ Запад мобилизира 300 аварийни екипа, сформиран е и кризисен щаб.