До пет години може да приключи изграждането на магистрала за връзката Север - Юг, която ще свързва Гърция и Румъния през България.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на международния в Солун "Форум за свързаност на Югоизточна Европа".

С тази магистрала ще бъде завършена напълно картата на свързаност, осигуряваща изход от пристанищата на България към Средиземно море, обясни Василев. Той припомни, че старият път, свързващ северните страни през Балканите е бил между Виена и Истанбул, но днес е необходима нова връзка по оста Север - Юг до Средиземноморието.

Проектът за новия коридор бе обсъждан в началото на октомври и от премиерите на България, Гърция и Румъния в резиденция "Евксиноград" край Варна и касае свързаността от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца.

Кабинетът залага на бърза писта за коридор Солун - Варна - Констанца

Кабинетът залага на бърза писта за коридор Солун - Варна - Констанца

Среща се организира през октомври в резиденция "Евксиноград"

В бюджета за този коридор е заложена гаранция от 6 милиарда евро и се очаква избор на консорциум изпълнител, който ще поеме изграждането му, разясни Василев. По думите му страната ни ще поиска средства от Европейския съюз за компенсиране на разходите, но няма да спира изпълнението на проекта. "Това е много важно за търговията между страните, особено след войната в Украйна и случващото се в Газа", подчерта Василев.

Той се надява възможно най-скоро да бъде завършен и друг ключов проект, важен за свързаността между България и Гърция - а именно автомагистрала "Струма". Работата по половината от липсващите 15 километра магистрала ще приключи в началото на 2024 г., гарантира финансовият министър. За останалата половина обаче се очаква становището на ЕК по екологични въпроси около проекта.

Тръбопроводът Бургас-Александруполис, който включва два участъка, един за суров нефт и един за нефтопродукти, също беше акцент в изказването на Василев. "Идеята е да използваме интерконектора възможно най-много и ние правим проучване за осъществимост, за да можем да направим тази връзка", изтъкна той.

Кабинетът гледа на тръбата Бургас - Александруполис като резерва при оттегляне на "Лукойл"

Кабинетът гледа на тръбата Бургас - Александруполис като резерва при оттегляне на "Лукойл"

Включваме се в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

Организатори на конференцията "Форум за свързаност на Югоизточна Европа" са компания "Ес Джи Ти Цомокос" (SGT Tsomokos) в стратегическо партньорство с Пристанището на Солун (ThPA). Събитието е под егидата на Министерството на инфраструктурата и транспорта на Гърция, Министерството на корабоплаването и островната политика на Гърция, Hellenic Logistics Company и Гръцката асоциация на износителите.