152 мм авиоснаряд от времето на Втората световна война е открит в центъра на София. Снарядът е разкрит при изкопните дейности на ремонта на трамвайното трасе по бул. "Македония". 

Снарядът ще бъде обезвреден от екип на Министерство на отбраната и затова временно ще бъде спряно движението по локалното платно на бул. "Македония" между бул. "Христо Ботев" и Руски паметник.

За снаряда и блокирането на движението съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова вече и тя във Facebook.

Снарядът най-вероятно е останал от времето на бомбардировките над България от страна на британските и американските ВВС срещу София и други населени места по време на Втората световна война в периода от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г.

Автобуси заместват трамваите по бул. "Цар Борис III"

Автобуси заместват трамваите по бул. "Цар Борис III"

Започва реконструкцията на линията, която ще продължи 2 години

По-късно от Министерство на отбраната съобщиха, че сапьорите от Сухопътните войски са обезвредили силно корозирала фугасно-осколочна авиобомба (45,5 кг) с дължина 762 мм и 208 мм диаметър, с взривател.

Специализираният екип от състава на 78-и батальон за осигуряване с ръководител капитан Мартин Маргитин след извършено разузнаване, е транспортирал боеприпаса на безопасно място, където ще бъде унищожен.

Снимка 529794

Източник: пресцентър МО