Автобуси с метан да заместят тролейбусния транспорт в Перник. Решението е взето на днешното заседание на Общинския съвет с актуализиран вариант на прединвестиционно проучване за системата на градския транспорт в Перник.

С него общината ще кандидатства по оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 година.

Според консултанта, изготвил анализа, предвидените средства от 5.7 млн. евро за купуване на 25 нови тролейбуса са крайно недостатъчни поради това, че определят единична цена на тролейбус 228 000 евро. Цените на съвременните нископодови тролейбуси започват от 400 000 евро без ДДС.

Посочената сума за обновяване на общинския тролейбусен транспорт обаче ще бъде достатъчна за купуване на първия етап на 15 единични нископодови тролейбуси с дължина 12 м, с климатизация на кабината на шофьора и салона за пътници.

Специалисти уточняват, че предвидената сума за ремонт на инфраструктурата на тролейбусния транспорт ще стигне да се подменят 20 000 м контактна мрежа еднопосочно и 20 000 м кабел ниско напрежение.
Необходимо е да се изграждат нови токоизправителни станции, контактната мрежа е 30-годишна, тролейбусите са стари, така че обновяването на този вид транспорт е икономически неефективно.

Припомняме, тролейбусите в Перник спряха да се движат от март 2015 г. заради натрупани дългове, след като от ЧЕЗ на няколко пъти спираха електроподаването на общинското дружество.