Голямо количество боклуци се складира точно до магистрала "Хемус" при бул. "Ботевградско шосе", съобщи БТВ.

Там се намира депо за депониране на земни маси. Освен земя обаче може да бъдат открити и автомобилни гуми, части от коли, дори и от самолети, всякакви други боклуци. Изхвърлянето на боклука се случва през нощта, според служителите на депото.

От РИОСВ-София заявяват, че теренът е частен и се стопанисва от частен оператор, който има разрешение за дейност с отпадъци. Лицензът му дава право да рекултивира терена, като влага единствено инертни материали. От началото на годината са направени две проверки, като и при двете са установени замърсявания. Въпреки това парични санкции засега не са наложени. От институцията уверяват, че вече е задействана процедура за съставяне на акт на собственика на имота. Глобите започват от 7000 лв.

"Става въпрос за нарушение на няколко закона съгласно Общия устройствен план на столицата, тъй като тази територия е предвидена за парк. Това е и място за размножаване на десетки видове птици", коментира Тома Белев от Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани". Според него нарушен е и Законът за опазване на околната среда, защото през 2009 г. екоминистърът е предписал, че тези територии трябва да бъдат запазени като влажни зони и не се позволява тяхното унищожаване. Те обаче се запълват с пръст и отпадъци.