Туристически събор с автопоход за хората с увреждания от Плевенско се организира за първи път в местността "Калето" край село Реселец днес. Очаква се на него да се съберат повече от 500 души в неравностойно положение.

Това съобщи Иванчо Атанасов - председател на регионалния управителен съвет на Съюза на инвалидите в България, цитиран от Би Ти Ви.

Организацията е подкрепена от община Червен бряг и от туристическото дружество "Лясковец".

11 автоколони тръгват от единайсетте общини в региона, очакват се и гости от областите Ловеч, Габрово, Враца и София. За придвижване на хората с инвалидни колички са осигурени специални бусове с рампи.

На веселието в "Калето" са поканени областният управител на Плевен Цветко Цветков, всички кметове на общини, представители от Българския туристически съюз, директорите на социалните служби.

Предвидено е на сцената на открито да се представят самодейци от страната, ще се вият и народни хора под съпровод на духови оркестри. При лошо време хората ще могат да намерят подслон в подготвените шатри, допълни Атанасов.

Целта е хората с увреждания да забравят за ден здравословните си проблеми и да получат възможност да се видят и повеселят заедно, коментира председателят на неправителствената организация. Той уточни, че само в Плевенска област членове на съюза са повече от 4500 хора с увреждания, а около 2000 от тях живеят в областния град.