Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участва активно в дейностите по справянето с последиците от потопа, който засегна област Бургас на 5 септември, съобщава пресцетърът на агенцията.

Областната дирекция в град Бургас ще сътрудничи с местните органи и институции и е изпратила допълнителни служители и техника на територията на общините Царево, Лозенец и Приморско.

БАБХ извършва дейности, свързани с локализирането и унищожаването на преживни животни, които са отнесени или загинали заради наводнението. От агенцията работят по сигнали за изчезнали крави, пчелини и други животни. В издирвателните дейности се използва високопроходим автомобил на ОДБХ за достигане до труднодостъпните места. Намерените труповете на животните ще бъдат изгаряни, за да се предотврати заразяване на хората и други животни.

16 екипа на МВР оказват помощ в Царево след потопа

16 екипа на МВР оказват помощ в Царево след потопа

Извършват дейности по обезопасяването на инфраструктурата и поддържането на реда в областта.

БАБХ съдейства и при процеса на обезщетяването на стопаните, загубили животните си. Служители на ОДБХ участват в комисия, която проверява заявленията на стопаните и ги сравнява с наличната информация в системата ВетИС.

Агенцията призовава гражданите да бъдат внимателни и да не влизат в морето, тъй като водата не е безопасна за къпане. БАБХ моли гражданите да не приближават трупове на животни, на които са попаднали по време на разходка в гората или по екопътеките. Сигнали за намерени трупове се приемат на националния спешен телефон 112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

Денков докладва пред депутатите за щетите от потопа по Южното Черноморие
Обновена

Денков докладва пред депутатите за щетите от потопа по Южното Черноморие

Държавата не е реагирала късно на трагедията