Спряна е дейността на обект за трюфели в с. Ивански, област Шумен поради липса на документи, установяващи проследимост и продажба на продукцията на фирмата, стопанисваща обекта. Това съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Становището на Агенцията идва във връзка с провел се протест по-рано днес в Шумен от изкупвачи на трюфели. Те протестираха срещу проверки, извършени от БАБХ и я обвиниха, че нарушават работата на пунктовете за изкупуване на трюфели, като оставят големи количества продукция да се развали,предаде БТА.

Изкупвачите изразили съмнение, че проверките може да са поръчани от конкурентни фирми и заплашиха, че ако няма реакция след днешния протест, ще има нов по-голям в следващите дни.

Ловци на трюфели се обявиха против въвеждането на патентен данък

Ловци на трюфели се обявиха против въвеждането на патентен данък

Браншът излиза на протест

Относно проверения склада в село Ивански адвокат Силвия Тодорова, която също беше на протеста, обясни, че БАБХ е направила проверка, но не е обяснила конкретно защо е проверката. По думите на адвокатката е написан констативен протокол, с разпореждане за спиране на дейността на обекта, без да има предписание и препоръка за поправяне и коригиране на проблеми. Тодорова обясни, че е поискано да се вземат мерки за замразяване на стоката понеже от 7 дни всеки ден е имало проверка.

В обекта за трюфели в с. Ивански, продължава в позицията си БАБХ, се извършва комплексна проверка от органите на ОДБХ-Шумен, НАП, МВР и ДАНС. От Агенцията уточняват, че обектът е регистриран по Закона за храните (ЗК) и БАБХ има право да извършва съответния контрол и проверки, както и да изисква достъп до него.

При извършена проверка в събота е установена липса на документи, установяващи проследимост и продажба на продукцията на фирмата, стопанисваща обекта. След 06.03.2024 г. не са представени попълнени дневници от системата за самоконтрол - входящи и за проследимост, а за продажби изобщо не е воден от началото на годината. От фирмата е обяснено, че всичко след тази дата се води в електронен вид от управителя и може да бъде предоставено по официален път заедно с придружаващи документи за постъпили трюфели и документи за продажба.

Вследствие на това, дейността на обекта е спряна. Оттогава се изисква от оператора да представи съответната документация, но към момента той не ги е представил, което възпрепятства приключването на проверката и изготвянето на официално становище от Агенцията. Затова не може да се осъществи и възобновяване на работата на обекта, категорични са от БАБХ. 

Митничари хванаха 60 кг контрабандни трюфели на Капитан Андреево

Митничари хванаха 60 кг контрабандни трюфели на Капитан Андреево

Сред багажа в лека кола с турска регистрация, шофирана от българин