За създаване на обществен съвет от експерти, в който да има и гражданска квота, както и създаване на програмен кабинет, настояваха гражданите по време на днешния протест в столицата.
Протестиращите искат промяна на изборния закон и незабавно прекратяване на всички дела, които се водят срещу граждани от ЕРП-тата, „Топлофикация" и всички монополисти.

След като посети парламента и президентството и поседя на Орлов мост, многохилядната маса се отправи към Съдебната палата, защото според протестиращите това е следващата неработеща институция.
Преди да тръгнат натам гражданите цитираха Апостола на Свободата Васил Левски: „Ако е за цар, то ние и сега имаме султан. Нам ни трябва чиста и свята Република".

„Единственият, който ни отдели от Васил Левски с прегради, това е Бойко Борисов", заяви Янко Петров, след което премиерът беше освиркан. Вървейки към съда, се изви кръшно хоро под звуците на „Бяла роза" на Славка Калчева.

Виковете „Мафия", „Оставка" и „Всички вън" обаче не подминаха и Съдебната палата. Първоначално десетина младежи се качиха на лъвовете пред сградата и ги окичиха със знамена. Минути по-късно около 50 души успяха да се промъкнат зад оградата и разпънаха плакати и флагове на самия вход на сградата.

„Показахме им, че сме граждани, майната им на партиите. Искаме смяна на политическата система", заяви Янко Петров.
С викове „Долу ВКП, долу ВКП!" масата се изтегли отново към президентството, където по-рано също се играха хора и ръченица.

Гражданите отправиха упреци и към земеделския министър в оставка Мирослав Найденов, като го укориха, че в България има много щастливи кокошки и прасета, но не и хора. Те недоумяваха и докога: „този феодал Искра Фидосова ще управлява и откъде накъде се създава спецсъд, след като тя трябва да бъде първият му клиент".

Стана ясно, че е имало лек сблъсък между младежи пред Софийския университет, но бързо са ги разтървали.

Пред президентството протестиращите отново освиркваха и викаха „Мафия". Разходката на протестиращите продължи отново към парламента, където те издигнаха плакати с надписи: „Падна Боко кратуната, Затвор за Цецо маймуната" и „Свинете милеят за Буда".

Пред парламента беше пуснат националния химн и Янко Петров призова утре след работа в 17.00 часа отново да се съберат, за да покажат на „цялата селения, която ни е управлявала през тези години, че не са овце". След като официално приключи протестът, Петров призова всеки да даде по 20 стотинки, за да могат да си платят буса с техниката, който озвучава протестите им. Апелът му е заради обвиненията, че те са платени протестиращи. Много хора минаха през импровизираната касичка в буса и оставяха различни суми, след което се разотидоха.

Въпреки официално обявения край на протеста обаче, част от хората отново се изтеглиха към Орлов мост и за известно време блокираха движението на Орлов мост. Към 17.00 часа блокадата бе вдигната и движението - освободено.

По-рано днес пред пред сградата на Министерството на икономиката, от където тръгна един от лъчите на днешния протест, отиде и президентът Росен Плевнелиев.

Той благодари, че са му връчени исканията на гражданите и призова всички организации и синдикати да работят заедно за решаване на проблемите, като пожела успех на протестиращите.

Президентът се беше качил на буса на организаторите на протеста, охраняван лично от шефа на НСО ген. Коджейков, откъдето отправи думите си. Докато президентът говореше обаче, хората продължиха с освиркванията. Чуваха се отделни обиди и скандирания „Мафия".

Обръщението на държавния глава пред протестиращите продължи не повече от две минути, след което президентът и охраната му си тръгнаха. Плевнелиев се здрависа с някои от протестиращите, но като цяло гражданите продължиха с недоволството и по време на речта му.

Държавният глава получи исканията на хората, но и чу обобщението им - пълня смяна на политическата система у нас.

Всъщност, оказа се, че в София има и трети протест, който бе пред БНБ и се вля в останалите два лъча.

Както и досега, над 10-хилядната маса е много мобилна, като непрекъснато се движи и променя местонахождението си, а последната й за момента точка е пред парламента, където се събраха, след като бяха пред президентството.

Пред президентството гражданинът Янко Петров заяви, че преговори с президента няма да има. Няма да има преговори и с рекетьорите, визирайки политически партии.
Протестиращите отново настояха за смяна на политическия модел. 56-годишният Иван Иванов беше дошъл на протеста с метла, за да измете боклука, събран през последните 22 години в страната.

За пореден път беше освиркан Бойко Борисов, като протестиращите недоумяваха къде е днес той. „Къде е Бойко? Днес е неделя и той сигурно рита футбол. Много му е спокойно - държавата гори, а пожарникар номер 1 го няма", възмути се още Янко Петров.
Хилядите българи викаха мощно „Мишка, мишка!" по адрес на премиера в оставка Бойко Борисов и неговото отсъствие.

Ангел Славчев, един от постоянните протестиращи, заяви, че народът иска парите на партиите да отиват за здравеопазване и образование. По думите му гражданите настояват депутатите да могат да се отзовават за действия или бездействия.
„Ние настояваме за граждански контрол във всяка една държавна регулаторна институция", заяви Славчев. Той добави, че по данни на МВР в столицата има 25 000 протестиращи, а по данни на организаторите по улиците в цяла България са излезли около 1 милион души.

Протестиращите поискаха Георги Първанов, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Иван Костов да бъдат тикнати в килията.

Гражданите настояваха главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и най-после да излезе наяве кой е крал през последните 23 години.
Постепенно протестиращите се изтеглиха в посока Народното събрание.

Под звуците на възрожденски песни недоволните граждани се отправиха към Орлов мост, след което го блокираха. Прави впечатлени, че за разлика от първите протести, когато гражданите бяха постоянно съпровождани от МВР органи, на днешния те се разхождат свободно из улиците на София. Засилено полицейско присъствие има единствено пред сградите на парламента и президентството.

Точно в 11 часа около 400 души тръгнаха от Орлов мост към сградата на Парламента. Докато стигне до Народното събрание, шествието, скандиращо „Мафия!" и „Довиждане", набъбна до над 2000 души.

Голяма част от младежите са се загърнали с националния трибагреник. Някои от тях носят различни плакати срещу „Р.ОВЧ. и енергийната мафия", както и срещу всички партии, управлявали по време на прехода. Сред плакатите се прокрадна и едно бесило за ДПС, ГЕРБ, БСП, НДСВ, Атака и ДСБ.

Недоволните граждани призоваха политиците да не се възползват от протеста. Те реагираха остро и срещу премира в оставка Бойко Борисов, като го призоваха: „Бате Бойко, дай кебапчета и на нас, че сме гладни" и „Дай малко европари и на нас, стига си лапал само ти".
Имаше и апели гражданите да получат прасетата, които управляващите стовариха в тяхна подкрепа пред Народното събрание преди няколко дни.

Протестът се подкрепя и от природозащитници, които разпънаха на Орлов мост огромен транспарант: „Пирин е в беда. Спасете го сега". Недоволните граждани се насочиха към парламента с викове: „Българи юнаци" и „Всеки ден ще е така до победата".
Малко преди да тръгне шествието няколко души раздадоха листовки с обяснения защо трябва да бъде свикано Велико народно събрание, които голяма част от гражданите прочетоха с интерес.

Междувременно и пред министерството на икономиката се събраха недоволни граждани от всички посоки на града. За минути, от десетки, те станаха стотици. Спряно беше движението, тълпата много бързо набъбна.

3 хиляди перничани блокираха магистрала "Люлин"
Още...

Те скандираха „Мафия", „Мафия" и издигаха плакати както срещу монополите, така и срещу партиите. „Без мутри във властта", „Боко тиквата - в затвора!", „Падна Боко кратуната. Затвор за Цецо маймуната", „23 години ни лъжете, грабите и убивате", „Агентите на Боко тиквата - вън от протеста" и „Партиите - без държавни субсидии".

Протестиращите развяват национални знамена, освиркват. Един от тях държи високо фотоколаж, на който Бойко Борисов е с белезници. Млади момчета, част от протест към УНСС, връзват един на друг лентички на ръцете с надпис: „България" и споделиха, че са си ги купили за 2 лева и че са тук, за да протестират срещу сегашната система и по-специално срещу високите студентски такси. „Ще се борим", категорични са те.

Един от протестиращите разпространява отворено писмо до президента Плевнелиев, българските и чуждестранни медии от инициативен комитет на граждани относно безотговорното поведени на политически партии и нежеланието им да работят за интересите на българския народ, както и относно финансово ощетяване и ограбване на българския гражданин чрез сметките за ток и парно.
В писмото те настояват за незабавни мерки, облекчаващи финансово бреме, наложено от монополите на гражданите. Настояват да бъдат спазени гражданските конституционни права.

Те посочват като свои конкретни искания да не се разпуска Народното събрание, да се създаде обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него, да се създаде програмен кабинет и да се сключи договор между програмния кабинет и обществения съвет. Също промяна на изборния закон, преминаване от пропорционална към мажоритарна система, право на гражданите да отзовават депутати, носене на съдебна и наказателна отговорност от депутати и министри. 50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

Инициативният комитет на гражданите на България категорично заявява, че не е обвързан с която и да е политическа партия или подобна формация.

Въпреки че първоначалната идея беше хората, събрали се пред Народната банка, да тръгнат към министерството на икономиката, стана обратното и тълпата от икономическото министерство тръгна към БНБ.

Последваха бурни аплодисменти за полицаите с щитове и каски, които се бяха строили пред сградата на парламента. Близо до паметника на Цар Освободител пък се бяха строили около 30-ина студенти, които настояват за нов закон за висшето образование, по-добър живот за студентите и осигуряване на връзка между ВУЗ-овете и бизнеса. Пред БНБ пък ги посрещнаха протестиращи срещу банковия произвол.

По пътя към президентството недоволните граждани се срещнаха с втория лъч на протеста, идващ от икономическото министерство и заедно продължиха напред. Сградата, която се стопансва от Росен Плевнелиев е отцепена с метални заграждения, полиция и жандармеристи, така достъпът до МС и бившия партиен дом е спрян чрез полицейски ленти. В пресечките около президентството има десетки коли на жандармерията.