Управлението на времето е един много важен механизъм, който определя участието на Швейцария в председателството на Съвета на ЕС.

С тези думи Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария у нас, откри церемонията за дарението на реставрираните часовници в НДК. Кнобел заяви, че часовниците са една много важна част от Швейцария и страната му е горда с направеното.

Стенните часовници "Омега", предмет на дарение от едноименната швейцарска фирма, отново красят Централното фоайе на НДК, както през 1981 г.

Със съдействието на Швейцария са предоставени още шест нови часовника за залите три и шест, в които се провежда Българското европредседателство на Съвета на ЕС.

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка "Омега" са част от автентичния интериор на сградата. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията - производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин "Омега" се превръща в марката-часовница, която официално отброява времето на Българското председателство.

Възстановяването на двата часовника в Централно фоайе кореспондира с желанието на ръководството на НДК да работи по посока на максимално възстановяване на оригиналния вид на сградата по думите на изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

"Когато говорим за часовници, става въпрос за време и традиции, които са най-важни", изтъкна председателят на директорите в НДК Борислав Велков и сподели, че всички културни системи и традиции съществуват благодарение на своите традиции и всичко, което е в тях.
Той добави още, че в НДК има часовникар, който е назначен на щат, с което се показва уникалното отношение към всичко, което е създадено в двореца до този момент.

Часовниците "Омега" са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности. Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в Двореца и са под постоянно наблюдение.

Швейцарските часовници "Омега" са едни от най-реномираните в света. Компанията е основана през 1848 г. от Луи Бранд и оттогава до ден-днешен е сред най-известните световни марки. Часовници Omega ползват Олимпийските игри, американската и британската армии, NASA. Марката е неизменно на ръката и на култовия филмов образ Джеймс Бонд от 1995 г. насам. Сега вече и НДК се нарежда сред ползвателите на Omega.

На представянето на дарението присъстваха председателят на директорите на НДК Борислав Велков, изпълнителният директор на културната институция Ангел Митев, председателят на "Омега" за България" Емануела Гюлиян и посланикът на Швейцария Денис Кнобел.