Двегодишно момиченце е с опасност за живота, след като е изпило известно количество от метадона на майка си.

Бебето е настанено в Детската реанимация на болница "Пирогов". Момиченцето живее в Зона Б-19 и е прието тази нощ.

В момента е на командно дишане и в кома.

Според лекарите, ще излезе от коматозното състояние, съобщават от болницата.

По-късно Христо Пседерски, завеждащ детската реанимация на „Пирогов", уточни, че трябва да минат най-малко 24 часа, за да се прочисти цялостно организма на детето от препарата.

Той добави, че по всяка вероятност детето е погълнало около две дневни дози метадон.

Тъй като то е доведено много бързо от родителите си, няма да има опасност от трайни увреждания за организма, посочи още лекарят.

Момиченцето е било оставено за кратко без надзор, стана още ясно от думите му. В момента малката е интубирана и е на изкуствено дишане.

Лекарят подчерта, че не е от толкова голямо значение дали детето е приело метадон или някакъв друг опасен медикамент. Според него от случая не трябва да се прави сензация.

Единствената поука от станалото е медикаментите да бъдат оставяни далеч от деца и на безопасно място, добави той.

По думите му според вида на детските натравяния може да се направи анализ и да се съди за заболяванията на нацията, тъй като децата, които постъпват в болница с подобни проблеми, са приели от лекарствата на роднините си.

Метадонът е синтетичен опиат, подобен на морфина, но без неговия еуфоризиращ ефект. Действа за период от 24-36 часа. Използва се за заместително лечение при хероинова зависимост. Приема се през устата, веднъж дневно и осигурява липсата на абстинентни симптоми.
В България първата метадонова програма е разкрита през 1995 г. в град София, към Националния център по наркомании в Зона Б-5.