Със заповед на областния управител на Ловеч Сурай Велиева от днес е обявено бедствено положение в две общини - Ловеч и Летница във връзка с разразилите се пожари през последните дни, съобщиха от областната администрация, цитрани от БТА.

Най-сериозно е положението в района на селата Чавдарци, Кърпачево и Горско Сливово, където огънят е потушаван няколко пъти през последните четири дни и отново се е възпламенявал вследствие на високите температури и силният вятър.

За овладяване на положението е изграден кризисен щаб, в който са включени представители на областната администрация, областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението ", областна дирекция " Полиция " , Гражданска защита , поделение 42 820 в Ловеч , Регионалното управление на горите.

Щабът ще анализира създалата се опасност от унищожаване на горски масиви и земеделска продукция от възникването на пожарите, ще създава организация както за потушаването им, така и за опазване живота и имуществото на хората , живеещи в населени места в двете общини.