Ситуацията в селата в област Бургас е овладяна.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни пред БНР, че вадата от придошлата река Велека бавно се оттича. Припомняме, реката заля пътя Ахтопол-Синеморец и движението по пътя беше преустановено. КЪм 18 часа движението по пътя е било възстановено.

Най-засегнати от силните валежи вчера бяха селата Стоилово, Калово, Бяла вода и Кости. Във всяко едно от селата има по няколко наводнени къщи и дворове.

Бедствено положение заради силните валежи в Малко Търново и Царево

Бедствено положение заради силните валежи в Малко Търново и Царево

Река Велека заля няколко села в района

Най-тежко е било положението в село Кости, където валежите вчера са били с интензитет близо 140 литра на квадратен метър. По думите на кмета Антон Ангелов нещата в селото вече се нормализират.

В населеното място са били засегнали около 15 къщи и се наложило няколко семейства да пренощуват извън домовете си. "Имах седем човека прибрани в кметството. Нямаме сериозно пострадали хора и животни. Засега, казвам, Слава Богу, всичко е наред вече", успокои Ангелов.

В община Царево положението също се нормализира. По думите на общинара Мария Коларова в района няма бедстващи хора.

Предимно облачен четвъртък,  валежите спират

Предимно облачен четвъртък, валежите спират

Максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса

Стабилизира се и ситуацията в община Приморско. Според кмета на общината Димитър Германов вследствие на дъжда са били наводнени няколко сгради, между които и сградата на училището в Приморско.

Въпреки нормализирането обаче в община Малко Търново частичното бедствено положение остава в сила и днес.