В община Малко Търново е обявено частично бедствено положение заради обилните валежи, съобщи БНР.

Към момента е повишено нивото на река Велека. Най-опасно е положението в село Кости, община Царево, както и в селата Младежко, Бяла вода, Калово и Граматиково.

По думите на кмета на община Малко Търново Илиян Янчев заради нивото на река Велека пътят към село Младежко и обратно временно е бил затворен. На места реката прелива на пътя. Към 15 часа пътят е отворен за преминаване, но водачите трябва да шофират с повишено внимание.

Според Янчев е възможно в следващите няколко дни в село Граматиково да няма вода, защото помпите, които се намирали до реката, към момента били наполовина под вода.

Кметът посочи и че бедственото положение в общината не е съпроводено с пострадали хора. Към момента щетите били само материални - един жилищен блок и няколко къщи в Граматиково били наводнени.

В община Царево също има засегнати къщи. В село Кости водата е достигнала почти критична точка - до площада на селото. Засегнати се поне 10 къщи.

Облаците остават и днес

Облаците остават и днес

Жълт код за силни валежи в Бургас

Припомяме, днес само в област Бургас беше обявен жълт код за силни валежи. Очаква се валежите в района да достигнат до 30 литра на квадратен метър.