Обстановката в Берковица постепенно се нормализира през последния час. Валежите са спрели, а водата, заляла инфраструктура и домове, постепенно се оттича. На нейно място сега остава калта, съобщава НоваТВ.

Обстановката в Монтанско се нормализира, приемат се молби за помощи
Още...

Пожарникари изпомпват водата от залетите къщи на хората в общината, която достига до 1 м.

В момента местната власт има нужда от тежка техника, за да изгребе калта. Стана ясно, че пострадалите домакинства ще могат да подават молби за обезщетения.

Бедствено положение беше обявено в община Берковица вследствие на падналия пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 90 л. на кв.м. Дъждът е причинил приливна вълна, която заляла няколко улици и площад в града, съобщи "Нова".

Наводнени са сгради по поречието на река Берковска, включително обществени и частни имоти.

7 области с „жълт" код за валежи утре

Още...

"Положението наистина е бедственоИма евакуирани хора, както и такива, които са в опасност. Няма данни за пострадали", заяви за Нова кметът на Берковица Димитринка Каменова.

Тя уточни, че част от града е залята. Основният проблем е в кв. "Заряница", където е спряно и електроподаването.

Има една срутена къща, както и срутени парапети на мостове, допълни кметът. Цяла нощ служители на реда стоят до мостовете, за да не позволяват да преминават хора по тях, тъй като съоръженията са опасни.

Собственичката на срутената къщата разказа, че тя и съпругът й са пускали редица сигнали и жалби до общината заради това, че реката често излиза от коритото си и залива двора им, но резултат от тях няма.

Регулярно в Берковица заседава кризисен щаб.

Пред БНР кметът Каменова съобщи, че обстановката постепенно започва да се нормализира, но нивото на водата, дошла като приливна вълна от планината все още е високо. По думите й общината има готовност да помогне на местните с дрехи и топла храна.

В Георги Дамяново обстановката остава тежка заради продължаващите валежи. Кметът на общината заяви за НоваТВ, че има създадена организация за действие и единственото, от което се нуждаят в района, е дъждът да спре.

По-рано бедствено положение беше обявено в община Георги Дамяново, където 10 села са без ток, третокласният път към 7 села е откъснат и те остават без транспортна връзка, има разрушени мостове и откъснат довеждащ водопровод. Хората се евакуират в обществени сгради и при близки. Работи се и за довеждане на трима души, които са останали в планината. Това съобщи кметът на селото Дилян Димитров за "Фокус".

Пред БНР Димитров съобщи, че евакуираните жители са от 4 села по поречието на река Огоста. Най-пострадали са селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. По информация на "Фокус" в Говежда са паднали 151.6 литра дъжд на кв.м.

Причината повече от 4000 жители на 12-те села на община Георги Дамяново да останат без ток е прекъснат далекопровод. Всички села след Гаврил Геново са без ток, допълва кметът.

Имаме разрушения, има паднали стълбове, има 4-5 моста, които са разрушени. До седем села е откъснат пътят, този третокласният. Въобще не може да се минава. Там няма достъп до тях и в Говежда е откъснат най-вероятно довеждащият водопровод, тъй като няма вода. Няма друга причина да няма вода в селото, освен да е откъснат водопроводът, който идва от Дълги дел.

Екипи на ЧЕЗ работят по възстановяване на електрозахранването. Все още е непроходим третокласният път  Монтана-Дълги дел. В момента се прави организация за осигуряване на доставката на стоки от първа необходимост за засегнатите от бедствието села. Под вода са пътни настилки и дворове в Чипровци и близкото село Железна. Във всички населени места работят екипи на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".  Главният оперативен дежурен в пожарната Красимир Запрянов съобщи:

Излезли са от коритата реките Берковска и Чипровска Огоста. Получени са над 120 сигнала за наводнени мазета, къщи, дворове и пътни участъци. В засегнатите общини към момента работят 15 екипа на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана с над 130 служители. Сформирани са и работят общински щабове, като чрез тях е мобилизирана и допълнителна техника от граждани и фирми.

За момента няма загинали и пострадали хора вследствие на бедствената ситуация. Евакуирани са 7 човека от жилищни сгради в град Берковица, 17 човека от село Говежда и 5 човека от село Гаврил Геново. В град Берковица от водата са разрушени 2 къщи, нанесени са значителни щети по пътната мрежа в града. Наводнени са много жилищни и обществени сгради.

Извършва се постоянно наблюдение на реките и язовирите и други водоеми, като цяло за област Монтана. Към момента няма постъпила информация в Националния оперативен център за критично състояние на язовири и водни съоръжения.

Със заповедите на кмета на община Берковица и за община Чипровци е обявено бедствено положение. Със заповед на областния управител на област Монтана е въведен в действие планът за защита при бедствия в частта наводнения. Към момента ситуацията е овладяна.