Действията на плаж "Кабакум" не са съгласувани с институциите и липсват разрешителни, съобщава bTV.

Това е установила проверката, назначена от областния управител Стоян Пасев, след като преди дни стана ясно, че на плажа има тежка техника, която излива бетон.

Пасев обясни, че държавата е обявила концесия за плаж "Кабакум - Юг". Поради мораториума, наложен от Народното събрание, обаче тя не е довършена.

"Все още сме в хипотезата, че РИОСВ и Министерството на туризма с различни изводи за разорания плаж край Созопол нямаме валиден наемател. Поради тази причина няма кой да има основание да поставя каквито и да било обекти", посочи той.

Проверяват законно ли се излива бетон на плаж "Кабакум" във Варна

Проверяват законно ли се излива бетон на плаж "Кабакум" във Варна

Предполага се, че на мястото ще бъде изграден временен обект

Областният управител припомни, че по закон се позволява до 2% от плажната ивица да бъде заета от такива обекти. По негови думи на този етап няма съгласувана скица нито с общината, нито с областната управа, нито с Министерството на туризма, така че тези действия са незаконни. Той обясни, че има валиден договор на стария наемател на плажа до края на юни.

Бетонните постаменти от плажа вече ги няма, те са демонтирани.

"Идея нямаме кой стои зад това, но фундаментите са изкарани. Няма кого да санкционираме, но ще уведомим наемателя, който още има валиден договор", заяви Пасев.