Гражданско сдружение "Варна диша" предлага по Крайбрежната алея на Варна да не се допускат автомобили, за да могат хората да се разхождат спокойно край морето, съобщи БНТ.

В искането се посочва и организирането на екологичен транспорт с платформи за инвалидни и детски колички.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и обичани места особено в топлите дни. През лятото движението по алеята е по-натоварено дори от централен булевард. Във всяко свободно място има автомобили, дори там, където има забранителни знаци.

Сдружението е представило цяла концепция за алеята. Като според председателя й Милен Славов това ще подобри облика на града, защото ще бъдат интегрирани море, плаж и парк в едно цяло.

Не трябва да има автомобили, за да бъде безопасно за пешеходци и велосипедисти, за да може хората да се наслаждават на природата, да дишат чист въздух, а не бензинови изпарения. А най-вече да не се случват пътнотранспортни произшествия, подчертава Славов.

За последните 3 години има регистрирани 16 ПТП.

Тодор Иванов, зам.-кмет на община Варна, обяснява, че от дълго време се работи по темата за алеята, но има концесия, с която трябва да се съобразят.

Земята е държавна, така или иначе онова, което зависи от общинската администрация ще бъде направено, но естествено, че има много условности - собственост, начин на движение, организация на целия район като инфраструктура. Когато се вземат необходимите решения, общинската администрация ще съдейства по всички законово обосновани начини, допълва Иванов.