Община Пловдив уверява, че проблем с приема на деца в детските градини няма да има. До един месец проблемът ще бъде решен, обеща зам.-кметът Александър Константинов, цитиран от радио Пловдив.

По думите му е възможна „малка диспропорция" при изпълнението на желанията на родителите за прием на децата им по райони.

Най-голям дефицит в момента изпитва район „Северен" - отбеляза зам.-кметът Константинов, но обясни, че се очаква догодина да бъдат открити няколко нови детски заведения.

По-тежък за Пловдив е проблемът с детските ясли. По думите му, в последните 2-3 години в Пловдив се раждат средно по 6 500 до 6 600 деца и на всички тях трябва да бъдат осигурени места в детски ясли.

На въпрос откъде общината ще намери необходимите над 17 милиона лева за изграждане на нови детски заведения, зам.-кметът припомни, че над 70 милиона лева са заложени в Капиталовата програма на общината до края на тази година.

Отделно Пловдив очаква да получи втори банков заем от 30 милиона лева за инфраструктура.

„Не е изключено пари от бъдещата продажба на поликлиниките в Пловдив да бъдат пренасочени към детските ясли", допълни още зам.-кметът, но посочи, че крайното решение ще бъде взето от Общинския съвет.