Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София влиза в сила от 1 декември 2023 г. Тя ще е валидна до 29 февруари 2024 г. Това съобщиха от Столична община

Зоната се въвежда в т.нар. малък ринг, обхващащ бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница". Нискоемисионната зона беше приета от СОС в края на 2022 г. Тя е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в София.

Достъпът в НЕЗ на града се ограничава за всички автомобили от I екогрупа. Това са бензиновите с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 г. Ограничението не важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в малкия ринг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

До 1 декември на входните улици по границата на НЕЗ ще бъдат разположени пътни знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Автомобилите, чийто достъп ще е забранен до края на февруари 2024 г., ще могат да ползват заобиколни маршрути.

Кметът на столицата Васил Терзиев заяви, че общината няма как да не се съобрази с решението на съда. По думите му внимателно ще бъде анализиран ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона, за да се прецени какви стъпки да се предприемат в бъдеще.

Терзиев посочи, че съжаление предишният екип на общината не е провел активна и ясна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Кметът поясни, че поради тази причина първите нарушения няма да бъдат санкционирани.

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Забраната влиза в сила на 1 декември 2023 г.