Безплатни буферни паркинги във вторник отварят в София заради прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през утрешния ден - 10 декември. Те са за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, съобщиха от Столична община.

Продължават и извънредните проверки на източници на замърсяване през днешния ден с изключително мръсен въздух в столицата

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

Да се мият редовно улиците, да има зелен билет, искат демократите

"Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление", информираха от общината.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе "зелен билет".

Софиянци и гости на столицата могат да следят в реално време нивото на фини прахови частици и замърсяване на сайта https://air.sofia.bg. Там са и прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.