25 новопристигнали от Украйна бежанци, сред които 10 деца и едно бебе. са настанени във фургони в двора на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово. За това алармираха от Българският хелзински комитет (БХК), цитиран от БНР.

От БХК посочват, че центърът е подготвян и оборудван да функционира като специален дом за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци към Дирекция "Миграция" на МВР. Според тях, фургонният център в Елхово не трябва да се използва за настаняването на бежанците от Украйна, защото тази практика противоречи не само на закона, но и на човещината.

Центърът в Елхово е изграден от метални фургони, част от които през лятото все още не са били свързани с канализация, течаща вода и електричество. Според БХК, отоплените с конвекторни печки там не е безопасно за децата. От комитета изтъкват още липсата на базови битови условия и възможност за осигуряване на топла храна, както и липсата на достъп до административни и социални услуги.

БХК посочва, че не е ясно кой е разпоредил настаняването на новопристигащите от Украйна бежанци в центъра за задържане на МВР в Елхово. Комитетът настоява за спешна среща на гражданските организации, подпомагащи бежанците, с ръководството на определената от служебното правителство нова Временна оперативна група, отговорна за координацията на дейностите за украинците под временна закрила.