"Имам снимков материал, че Ахмед Башев лично подстрекава ромите и се среща с тях".

Това заявява настоящият кмет на Гърмен Минка Капитанова, цитирана от Нова телевизия, и в отговор на обвиненията, които отправи нейният предшественик преди два дни.

Припомняме, Ахмед Башев, който е и настояща кандидатура на ДПС за кметството в Гърмен, след като движението се отказа от предишната си подкрепа за Капитанова, разясни, че по време на неговия мандат няма пришълци и новорегистрирани жители в незаконната махала, а настоящото управление на общината носи вина за допускане на напрежението.

Днес Минка Капитанова отговаря, че именно Ахмед Башев трябва да си понесе отговорността и отхвърли обвиненията, че дели хората според етническия им произход.

Според нея всичко случващо се е един сценарий, с който бившият кмет се опитва да опетни нейната репутация.

Тя пази и брой от вестник "Гърменски вестник" със заглавие: "Ромите искат смърт за Минка Капитанова". По думите й този вестник се издава за Башев, а пък тя смята да сезира прокуратурата за публикацията.

На 16 септември циганите от квартал "Кремиковци" в Гърмен проведоха поредния си протест и дори временно блокираха пътя край селото. Освен оставката на кмета Минка Капитанова те настояват събарянето на незаконните постройки в квартала да спре и съществуващите да им бъдат узаконени.

Според тезата на Ахмед Башев увеличаването на населението в гърменската махала се дължи основно на повечето раждания, а не на докарани, за да гласуват за ДПС, цигани от други райони на страната.

Самите граждани на Гърмен, които протестираха три месеца, твърдяха, че много хора живеят в махалата напълно незаконно. Освен това те изказаха съмнения, че някои манипулира и съветва самите цигани как да постъпват, след като дори и европейска институция се намеси, за да спре събарянето на постройките.