Туристическият бранш се обяви против обявеното вдигане на туристическия данък в София. Това става ясно от обща позиция на Българската хотелска асоциация, Националния борд по туризъм, Браншовата асоциация на ресторантьорите - София, регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те отбелязват, че мярката е била обсъдена с бизнеса. Съгласие по начина, по който тя се въвежда обаче не е постигнато. По време на дискусията е постигната договорка със Столична община и ОП Туризъм - тя да бъде съпътствана от промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се гарантира, че събраните средства ще отидат целенасочено за развитието на туризма и рекламата на дестинация София.

Браншът отбелязва, че о време на брифинг зам.-кметът по европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов, общинските съветници от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева и Андрей Зографски и директорът на ОП Туризъм Антон Пенев са дали уверение, че средствата от данъка ще отиват само по пера за туризъм. Туристическият бранш обаче гледа с недоверие на обещание, които не стъпват на нормативна рамка.

В общата си позиция петте организации посочват, че внушенията, че вдигането на данъка е съгласувано с бизнеса са манипулативни, защото по време на проведените срещи представителите на общинската администрация са се ангажирали със следните действия от тяхна страна - предложение за план-стратегия, бюджет, конкретни дейности и правна рамка за развитие на дестинация София за 2025г.

Бизнесът посочва, че е обсъден и въпроса за предприемане на реални дейности за увеличение на събираемостта от съществуващите обекти. В момента реално събираемостта на данъка е много ниска и се реализира единствено от хотелите. Над половината от апартаментите, които се отдават на чуждестранни /70%/ и местни /30%/ туристи не са регистрирани по Закона за Туризма и не внасят дължимия данък към Столична община.

Туристическият бранш изтъква, че СО предвижда по-високи приходи с по-малко нарастване от това на отделните такси, като практически общината признава, че събираемостта на данъка ще спадне.

Бизнесът настоява за реален план за развитие и разходване на средствата, така че да има ясна мотивация да подкрепи подобно решение. До момента, единственото коментирано от страна на Столична община действие е насочено към увеличение на заплатите на ангажираните в административния процес служители на ОП Туризъм.

Вдигат туристическия и патентния данък в София

Вдигат туристическия и патентния данък в София

Целта е промотиране на столицата и привличане на повече туристи