Две украинки опитаха да прекарат през ГКПП "Лесово" пакети с над 11 килограма златни накити, като ги увили по тялото си и пристегнали с ластично бельо.

Жените са установени в пътнически микробус с чужда регистрация, който пристига на МП "Лесово" на 15 декември. Предвиденият маршрут е бил от Турция за Украйна през България.

След като всички пътници обявяват, че нямат нищо за деклариране, при последвала проверка митничарите откриват под дрехите на две жени общо 30 пакета, съдържащи бижута. Направената експертиза сочи, че накитите са изработени от 14-каратово злато и са с общо тегло 11 836.10 грама на стойност 1 065 249 лева.

Пакетите са били разделени равномерно между двете украинки, по 15 за всяка, като били увити в тиксо и пристегнати с ластично бельо. По тялото на Н.К. са открити 6127 грама гривни, медальони, обеци, пръстени и други. Останалите 5709.10 грама бижута е пренасяла Н.Т.

Златните накити са иззети, а срещу двете жени са образувани досъдебни производства под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

Н.Т. и Н.К. са задържани за 72 часа, като днес се очаква решение дали украинките да останат в ареста за постоянно. 

ГДБОП откри 14 кг. злато с документи от преди 30 години в магазин във Варна

ГДБОП откри 14 кг. злато с документи от преди 30 години в магазин във Варна

Предполага се, че златото е контрабандно